Trækstien fra Silkeborg til Bjerringbro, 4 dage

Tag på vandretur i pramdragernes fodspor langs Gudenåen, og få et indblik i en spændende kulturhistorie og en smuk, særegen natur. Turen starter i den smukt beliggende by Silkeborg og følger Gudenåens bugtede løb til den løber igennem Bjerringbro. Du vandrer ad den gamle pramdragersti, Trækstien, som i sin fulde længde er ca. 75 km. På denne 4-dages tur vandrer du ca. 40 km. Stien er oprindeligt trampet af pramdragere og heste, som, særligt i sidste halvdel af 1800- tallet, trak pramme med varer og gods mellem de to jyske byer. Du følger vandets rolige løb, og undervejs oplever du stilhed, storslået natur og et rigt dyreliv. Du overnatter og spiser på de oprindelige pramdragerkroer og bagagen bliver kørt til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne.

 

 • Oplev Gudenådalens fantastiske natur, rige dyreliv og spændende kulturhistorie
 • Nyd vandringen, mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted
 • Bo på gamle, hyggelige pramdragerkroer langs åen - midt i det smukke landskab
 • Ruten passerer Danmarks største kunstige sø og vigtigste vandkraftværk, Tangeværket
 • Ankom en dag før eller bliv en dag længere og oplev Silkeborg og det smukke Søhøjland eller Bjerringbro

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

Dag 1: Ankomst til Silkeborg

Turen starter i Silkeborg, hvor du indkvarteres på overnatningsstedet. Kommer du tidligt, anbefaler vi, at du ser nærmere på byen og området.

Silkeborg ligger placeret midt i Søhøjlandet, og det var her, Michael Drewsen i 1844 anlagde en papirfabrik, som dannede grundlag for anlæggelsen af byen, og som for alvor satte gang i pramfarten mellem Silkeborg og Randers. (-/-/-)

 

Dag 2: Fra Silkeborg til Svostrup

Så skal du afsted på Trækstien - først langs den nordlige bred af Silkeborg Langsø, herefter ind på Gudenåens smallere løb mod Resenbro og Sminge Sø. Sminge Sø er en af de bedste fuglelokaliteter ved Gudenåen og især vandfugle som ænder, svaner og gæs kan opleves her i stort tal. Du går gennem grønne ålandskaber, på en helt nyrenoveret strækning med nyanlagte træbroer, som hæver sig op over åen. Dagens etape ender ved Svostrup Kro, en firlænget bindingsværksgård, som ligger lige på bredden af Gudenåen. Stedet emmer af historie, og man kan levende forestille sig, hvordan pramdragerne har tøjret prammene udenfor og fået sig et velfortjent hvil på kroen efter en hård dags arbejde. Overnatning i Svostrup (ca. 11 km) (M/-/A)

 

Dag 3: Fra Svotrup til Kongensbro

Du tager afsked med Svostrup Kro og fortsætter vandringen langs Gudenåen. Åen bugter sig gennem landskabet, og dagens vandring byder på vandring ad gode naturstier med en frydefuld ro. Du passerer landsbyen Tvilum med Tvilum Klosterkirke, som stammer fra et Augustiner munkekloster, grundlagt år 1250. Klosteret er bygget af munkene og var oprindeligt et firefløjet anlæg, hvoraf kirken udgjorde nordfløjen. Under en nylig restaurering dukkede kalkmalerier fra Valdemar Atterdags tid op, som alle er malet omkring år 1350.

Når man vandrer langs åen ses det tydeligt, at vandstanden i Gudenåen ændrer sig i løbet af året. Flere steder står døde træer som skulpturelle totempæle, der strækker deres nøgne grene mod himlen og skaber en helt særlig stemning. Du nærmer dig Kongensbro, hvor der overnattes. (Ca. 10 km) (M/-/A)

 

Dag 4: Fra Kongensbro til Bjerringbro

Fra Kongensbro slår Gudenåen et sving mod vest og løber ind i Danmarks største kunstigt anlagte sø, Tange Sø. Opdæmningen af åen skete i december 1920 for at skaffe strøm til Gudenåcentralens kraftværk, Danmarks største vandkraftværk, som i 1920'erne leverede strøm til mere end 20 procent af Jylland. Hvor den 625 hektar store sø ligger i dag, lå tidligere 27 gårde og huse, en kro og en del af den gamle pramdragersti. Du kommer gennem flere skovområder, bl.a. Vejerslev Skov, der gemmer på den helt særlige, og i Danmark sjældne, naturtype "fattigkær". Fattigkær er mose, som er fattig på kalk og næringsstoffer. Her vokser kun få plantearter, som trives på denne særlige jordbund. Stien passerer Ormstrup Skov og den store Gudenåcentralens Plantage, som grænser op til Tangeværket. Efter Tangeværket kommer du igen ud i det lysåbne landskab, før vandreturen ender i Bjerringbro. Bjerringbro er stationsby og du kan herfra tage toget hjem. (Ca. 19 km) (M/-/-)

Evt. overnatning i Bjerringbro (efter dagens vandring) kan bestilles.

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på gamle pramdragerkroer. Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg.

Overnatningsstederne varierer lidt i standard, men alle steder er værelserne med eget bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab, hvor værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

Evt. overnatning i Bjerringbro (efter sidste vandring) kan bestilles.

 

Forplejning

Turen er inklusive halvpension -dog ikke aftensmad på ankomstdagen. Frokost er for egen regning og madpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på mellem 10 - 19 km. I dag-til-dag-programmet er der angivet et antal kilometer pr. dag. Dette er en ca. angivelse, idet antallet af kilometer pr. dag afhænger af, hvilket overnatningssted der er reserveret til dig, og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

Trækstien følger Gudenåen og påvirkes derfor naturligt af eventuelle vandstandsstigninger. Trækstien kan på enkelte strækninger være våd og svært tilgængelig. Det kan være på et bestemt tidspunkt på dagen eller efter perioder med meget regn og mængden af grøde (planter, der gror i vandløb).

 

Rejsen dertil

Turen starter i Silkeborg. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted (med offentlig transport eller i privat bil). Trækstien starter ved parkeringspladsen på Ansvej, lige ved Viborgbroen.

Turen slutter i Bjerringbro (efter ca. 19 km vandring) nær Bjerringbro station. Der er tog og bus til Langå, hvorfra der er togforbindelse til hele landet. Se www.rejseplanen.dk.

 

Trækstien

Trækstien - eller Pramdragerstien - som den også kaldes, er en ca. 75 kilometer lang sti, som løber langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers. Gudenåen var i mange hundrede år den vigtigste transportvej mellem Randers og det indre Jylland, og stien langs åen er skabt af mænd og heste, som gik langs bredden og trak fladbundede pramme - de såkaldte kåger - med varer mellem de to byer. I 1844 anlagde Michael Drewsen en papirfabrik ved Silkeborg, og det satte for alvor gang i pramdriften. Pramdragerne gik modstrøms fra Randers til Silkeborg med reb over skulderen og trak kågen lastet med helt op til 25 ton. Hvor strømmen blev for stærk, som f.eks. ved Bjerringbro, overtog heste det hårde arbejde. I modsatte retning, mod strømmen, stagede man kågen frem og brugte vindkraften. Kågens last var typisk mursten, tørv, kalk, tov, papir samt ting til husholdningen, og da pramfarten var på sit højeste, har over 200 pramme fragtet varer mellem de to byer. I 1851 opnåede man en bevilling på finansloven til uddybning af åen og etablering af en ordentlig trækvej. Der blev fyldt op, anlagt stenkister over grøfter og bygget broer, og i pramfartens storhedstid blev trækstien omhyggeligt vedligeholdt. Først i starten af 1900-tallet, efter færdiganlæggelsen af jernbanen mellem Randers og Silkeborg samt opdæmningen af åen ved Tangeværket i 1920, døde pramfarten ud. Men stien er der stadig, sikret ved naturfredning, og nyeligt renoveret flere steder. Underlaget varierer mellem natur- og trampestier, træbroer, og grusstier. Trækstien oversvømmes indimellem og kan derfor nogle steder byde på lidt udfordrende vandring.

INKLUSIVE

 • Overnatning på hotel, kroer og B&B
 • Morgenmad alle dage
 • Aftensmad alle dage - dog ikke på ankomstdagen
 • Vandrekort (1 sæt pr. par/gruppe)
 • Kørsel af bagage (1 stk. bagage pr. person, max 15 kg) mellem overnatningsstederne
 • Oplysninger, anbefalinger og praktiske tips
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

 

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Frokost (kan bestilles på overnatningsstedet dagen før)
 • Drikkevarer
 • Evt. tillæg for enkeltværelse kr. 1.200
 • Bagagetillæg ved solo-rejsende kr. 275
 • Evt. ekstra overnatning i Bjerringbro pris pr. person i dobbeltværelse kr. 400 / enkeltværelse kr. 750 inkl. morgenmad
 • Ekstra sæt afrejsemateriale inkl. kort (kan bestilles) kr. 200
 • Evt. afbestillingsforsikring, 6% af turens pris (kan bestilles)
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuel ture (24TRK-1A)
 • Varighed: 4 dage
 • Dato: Valgfri fra 01/04 til 01/10
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 3
 • Vandring inkl. kørsel af bagage. Prisen pr. person ved 2 personer. Solo-tillæg ved kun en turdeltager.

Kr. 3.550


Book