Hærvejen fra Vojens til Padborg, 5 dage

På denne tur vandrer du den sydligste strækning af Hærvejen i Danmark  - fra Vojens til Padborg på grænsen til tyskland. Turen gennem Sønderjylland byder på vandring i smuk natur med historien som kulisse. Du krydser bl.a. de gamle stenbroer Immervad-, Gejlå- og Povls Bro, hvis historie går tilbage til vikingetiden. Ved disse tidligere vadesteder har pilgrimme, studedrivere og handelsfolk gennem tusindvis af år kunne komme nogenlunde tørskoede videre på deres færd. Ruten fører også gennem skove, over enge og åbne marker. Gennem Haderslev Ådal, forbi Tørning Mølle og det historiske voldsted ved Tørning Banke.

Undervejs overnattes på kroer, hoteller og B&B, og din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne. Turen slutter i Vojens.

 

 • Oplev naturen og de mange kulturperler langs den ældgamle Hærvejsrute i Sønderjylland
 • Besøg Tørning Banke og Tørning Mølle - som i dag er museumsmølle
 • Vandring igennem områder med mange oldtidsminder
 • Kom vandrende over Hærvejens ældste og smukkeste stenbroer; Immervad Bro, Povls Bro og Gejlå Bro.
 • Nyd vandringen, mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet. 

Dag 1: Ankomst til Vojens

Turen starter i Vojens, hvor du indkvarteres på overnatningsstedet. Kommer du tidligt, er du velkommen til at stille din bagage og se nærmere på området, som gemmer på flere interessante udflugtsmål. Du kan f.eks. besøge den historiske handelsby Haderslev med den imponerende domkirke. Der er heller ikke langt til Christiansfeld - byen, som i 2015 blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste pga. sin unikke arkitektur og kulturhistorie. Aftensmad serveres på overnatningsstedet. (-/-/A)

 

Dag 2: Fra Vojens til Vedsted

Dagens vandring starter nær Vojens Kirke. Du er hurtigt på grusveje, vandrer gennem skov og videre sydpå mod Haderslev Ådal. Du kommer igennem landsbyen Gammel Ladegård med de smukke, velholdte gårde. Længere fremme går ruten forbi Stevning Dam, Tørning Mølle og Tørning Banke med ruinerne af 'Tørninghus' - Sønderjyllands største borg. Stedet spillede i 1300-1400-tallet en central rolle i magtkampene mellem de holstenske grever og de danske konger. Tørning Mølle er en af Sønderjyllands største kulturseværdigheder. Brug lidt tid på at udforske området - kig f.eks. indenfor i møllen eller gå en tur op på Tørning Banke. Fra Tørning Mølle fortsætter Hærvejen sydpå gennem åbne marklandskaber mod den lille by Vedsted. Overnatning i Vedsted. Dagens vandring er ca. 14 km. (M/-/A)

 

Dag 3: Fra Vedsted til Rødekro

I dag fortsætter du ad Hærvejen forbi Vedsted Badesø - et skønt rekreativt, hvor der på søens modsatte bred er et område med borde, bænke og toiletter - og en sø med vand så rent, at den er velegnet til badning. Herfra fortsætter du sydpå mod højmosen Abkær Mose - et område med imponerende oldtidsminder. Har du mod på en lille afstikker, kan du lægge vejen ud forbi "Vedsted Dysserne", som er opført for omkring 5200 år siden (i bondestenalderen). Hvis du medbringer en lygte/mobiltelefon på dagens vandring, kan du kravle helt indenfor i gravkammerets mørke og få sig en helt speciel oplevelse. Ikke langt fra Vedsted Dysserne kommer du til det højtliggende plateau ved Pothøj. Her ligger bunkeranlægget "Sikringsstilling Nord", om blev anlagt af tyskerne i 1916-1918, da Sønderjylland var på tyske hænder. Området er ganske spændende, så har du tiden, er det værd at opleve.

Ved Immervad krydser du Immervad Å over Immmervad Bro - Hærvejens ældste og nok bedst kendte bro. Broen er fra 1786 og bygget i sten, men med forbillede i tidligere broer, som var opført i træ. De over 4 meter lange "sten-planker" er hugget ud af én stor granitsten, som sidste istid førte til Fredhule ved Haderslev. Det siges, at halvdelen af stenen stadig ligger der. Fra Immervad Bro fortsætter du forbi Hærulfstenen - en runesten fra omkring år 900, som er med i utallige rejseberetninger fra Hærvejen - og bautastenen på bronzealderhøjen, Stagelhøj. Videre gennem Hovslund Stationsby mod Øster Løgum. Fra Øster Løgum går turen ad små lande- og grusveje til Rødekro. Overnatning i Rødekro. Dagens vandring er ca. 20 km. (M/-/A)

 

Dag 4: Fra Rødekro til Kliplev

Efter en god nats søvn fortsætter du ad Hærvejen gennem Rødekro by, forbi den smukke Rise Kirke og videre i retning af Hjordkær. Ved Hjordkær lå i svundne tider et kongeligt toldsted, hvor studedrivere blev opkrævet told. Ikke langt derfra ligger et ganske særligt gravanlæg, som er over 4000 år gammel. Øst for byen Bolderslev vandrer du lige forbi "Urnehoved Ting", som var Sønderjyllands landsting frem til år 1523. I dag er stedet omdannet til en mindepark, som beretter om de historiske begivenheder i området. Fremme ved Bjerndrup Mølleå krydser du endnu en smuk gammel stenbro. Denne gang er det Povls Bro, en såkaldt 'buebro' fra 1844. Fra oldtiden og frem til 1600-tallet var her ingen bro, og de rejsende måtte dengang køre, vade eller ride gennem åen. En ikke ufarlig disciplin. Fra Povls Bro fortsætter du ad små landeveje mod Kliplev. Overnatning i området omkring Kliplev. Dagens vandring er ca. 20 km. (M/-/A)

 

Dag 5: Fra Kliplev til Padborg

Fra overnatningsstedet ved Kliplev finder du tilbage til Hærvejsruten og fortsætter vestpå. Først ad græsstier og senere ad landeveje gennem det åbne landskab. Ruten drejer herefter sydover gennem Perbøl og over Nørrestrøm, og leder dig gennem et lille skovområde lige på kanten af Gejlå. I toppen af Bommerlund Plantage krydser du den sidste af Hærvejens markante, gamle broer - Gejlåbroen. Den første bro på dette sted er sandsynligvis opført i vikingetiden (750-1050), mens den bro, du krydser i dag, blev opført i 1818. Gejlåbro er en af Danmarks flotteste og mest romantiske stenbroer - de to granitstensbuer står stadig i perfekt harmoni med omgivelserne. Efter Gejlå fortsætter du gennem Bommerlund Plantage og ind mod Bov by.  Du vandrer gennem Bov, forbi Bov Kirke og videre mod Padborg. Turen slutter i Padborg. Dagens vandring er ca. 16 km. Afhentning af bagage i Padborg og individuel hjemrejse. (M/-/-)

Evt. ekstra nat i Bov kan bestilles.

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på lokale hoteller, kroer og B&B. Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg.

Overnatningsstederne varierer i standard. Nogle steder er værelset med eget bad og toilet, andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab. Værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

 

Forplejning

Turen er inklusive halvpension. Frokost er for egen regning, og madpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på mellem 14 og 20 km. I dag-til-dag-programmet er der angivet et antal kilometer pr. dag. Dette er en ca. angivelse, idet antallet af kilometer pr. dag afhænger af, hvilket overnatningssted der er reserveret til dig, og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

 

Rejsen dertil

Start: Turen starter i Vojens. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted (med offentlig transport eller privat bil). Første dag er en ankomstdag (aftensmad er inkluderet på ankomstdagen). Vojens er en stationsby med togforbindelse til hele landet. Hvis du kommer i egen bil, kan du vælge at parkere den i Vojens (turens startsted) eller Padborg (turens slutsted). Se  www.rejseplanen.dk.

Slut: Turen slutter i Padborg om eftermiddagen (efter ca. 16 km vandring). Der er tog til hele landet fra Padborg st. Se  www.rejseplanen.dk.

 

Hærvejen

Hærvejen er blot en af betegnelserne for den traditionsrige hovedfærdselsåre, som går fra Nordjylland via Viborg til Hamburg. Det er en af de ældste veje, man kender i Danmark, og oprindelig kaldtes den også Studevej, Oksevej, Gammel Viborgvej eller Kongevejen. Der var tre overgange over Limfjorden: Ved vikingeborgene ved Aggersund, ved Nibe og ved Nørre Sundby. Fra Viborg går det videre ad den Jyske Højderyg mod Flensborg over Nørre Snede, Randbøl, Vejen, Vojens og Rødekro. Hærvejen løb mere eller mindre parallelt med den jyske højderyg. Her var ingen større vandløb, da ryggen udgjorde vandskellet, hvorfra kilderne enten løb mod øst eller vest. Hærvejen var i gamle dage ikke én vej men flere forskellige spor, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad å, Gejlå og Bjerndrup å (Povlsbro).

Hærvejen blev brugt til at drive dyr ned gennem Jylland og fra Fyn til markeder i Hamburg og Holland. Langs ruten blev der anlagt kongeligt privilegerede kroer, så studedrivere og andre rejsende kunne få nattely og forsyninger. Dengang var en dagsmarch på 30-40 km, så kroerne blev anlagt med en passende afstand. Her blev også indrettet folde til studene i form af cirkelrunde jordvolde med risgærde.

I middelalderen blev Hærvejen også benyttet af pilgrimme på vej til de hellige valfartssteder i Sydeuropa, hvoraf de fornemste (og fjerneste) var Santiago de Compostela og Rom. Pilgrimme fra Island og Norge fulgte også ruten ad den jyske højderyg.

I dag følger Hærvejen ét spor, som går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Man vandrer gennem et afvekslende kulturlandskab af bakker og dale, marker og enge, søer og åer, moser, krat og skove. I august og september kan man på heden opleve blomstrende violet lyng, f.eks. ved Dollerup på Grathe Hede og Vrads Sande. Lyngplanterne er levested for masser af sommerfugle, græshopper og bier, som leverer den fine lynghonning.

INKLUSIVE

 • Overnatning på hoteller, kroer og B&B
 • Morgenmad alle dage
 • Aftensmad alle dage
 • Vandrerkort (1 sæt pr. par/gruppe)
 • Kørsel af bagage (1 stk. bagage pr. person, max 15 kg) mellem overnatningsstederne
 • Oplysninger, anbefalinger og praktiske tips
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

 

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Evt. tillæg for enkeltværelse kr. 1.200
 • Bagagetillæg ved solo-rejsende kr. 850
 • Evt. tillæg for overnatning før eller turen kr. 550 per person inklusiv halvpension i dobbeltværelse/ kr. 900 i enkeltværelse.
 • Frokost (kan bestilles på overnatningsstedet dagen før)
 • Drikkevarer
 • Ekstra sæt vandrerkort (kan bestilles, kr. 200)
 • Evt. afbestillingsforsikring, 6% af turens pris (kan bestilles)
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Individuel ture (24HAER-4B)
 • Varighed: 5 dage
 • Dato: Valgfri fra 01/04 til 01/10
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 2-3
 • Vandring inkl. kørsel af bagage. Prisen pr. person ved 2 personer. Solo-tillæg ved kun en turdeltager.

Kr. 4.850


BookObject reference not set to an instance of an object.