Hærvejen fra Viborg til Bølling Sø, 4 dage

Storslået natur og dragende historie gør Hærvejen til en ganske særlig vandreoplevelse. Ruten går langs den jyske højderyg fra domkirkebyen Viborg til naturskønne Bølling sø. Du vandrer gennem nogle af de smukkeste danske landskaber med bakker og dale, marker og enge, søer og åer, krat, skov og hede. Undervejs overnattes på kroer, hoteller og bed & breakfast. Din bagage vil blive kørt frem til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne. Turen slutter ved Bølling Sø nær Engesvang.

 • Oplev den gamle by Viborg - se bl.a. Nytorv, Viborg Domkirke med de to tårne, Latinerhaven og Sct. Mogensgade med de smukke gamle huse
 • Kom vandrende gennem det fredede område ved Hald Sø og Dollerup Bakker syd for Viborg, hvor istiden har skabt store højdeforskelle.
 • Oplev naturen ad den ældgamle rute langs Jyllands højderyg og vandskel.
 • Oplev Bølling Sø, området hvor moseliget Tollundmanden blev fundet
 • Nyd vandringen mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

Dag 1: Ankomst til Viborg

Turen starter i Viborg. Du kan ankomme, når det passer dig. Hvis du kommer efter kl. 19, bør du give overnatningsstedet besked. Kommer du tidligt til Viborg, anbefaler vi, at du på egen hånd besøger Viborg Domkirke og oplever stemningen i byens gamle gader og stræder. Overnatning i Viborg. (-/-/-)

 

Dag 2: Fra Viborg til Hald

Turen begynder blidt ad hærvejsruten ud af Viborg. Ruten går gennem Viborg Hedeplantage og videre gennem Røverdalen, som er et smukt fredet hedeområde med mange fortidsminder. Man kan gå en lille omvej for at komme forbi Hærvejsstenen, der blev rejst i 70erne, og eventuelt slå et smut forbi Søndermarkskirken, hvor det smukke håndlavede hærvejstæppe hænger.

Man vandrer videre til Niels Bugges Kro og Hald Hovedgård (nu herberg) ved Hald sø. Søen byder på fantastisk smukke vandreoplevelser. Søen med omgivelser er fredet, den er op til 31 meter dyb og mod syd omgivet af stejle skrænter og højder på op til 80 meter. Dagens vandring er ca. 14 km. Overnatning i Hald. (M/-/A)

 

Dag 3: Fra Hald til Thorning på Blicheregnen

Ruten i dag er præget af hedelandskaber. Fra Hald Sø går ruten gennem Dollerup Bakker på den vestlige side af Hald sø med en flot udsigt over søen. Via den lille landsby Skelhøje fortsætter ruten ind i Havredal Plantage, hvor der i et bælte ligger flere end 50 fredede gravhøje. Så kommer man til Stendal Plantage, der blev rejst i 1788 for at skabe læ for opdyrkningen af heden.

I den efterfølgende Ulvedal Plantage ses flere steder rester af brolagte hulveje, og i udkanten af Ulvedal findes en 4000 år gammel velbevaret langdysse. Dyssen er 40 m lang og indeholder to kamre, kendt som Jens Langknivs hule. Hold øjnene åbne, da det er let at fare vild i området. Dagens vandring slutter mellem Ulvedal og Stendal Plantager (ca. 17 km). Transfer til hotel. (M/-/A)

 

Dag 4: Fra Blicheregnen (Thorning) til Bølling Sø

Efter morgenmaden bliver du kørt ud til samme sted ved Ulvedalsvej, som du blev hentet i går. Dagens etape er lang. Hvis du ønsker at afkorte etapen med 8 km kan du i stedet blive sat af ved Ravnholt plantage/Sdr. Knudstrup (den del af Hærvejen som du dermed ikke vandrer følger primært grusvejen gennem marker).

Også denne etapes landskab er præget af hede. Det var i dette område at Steen Steensen Blicher var præst i perioden 1819-1825 (Thorning Kirke). Efter en strækning med åbent land passerer man Kong Knaps dige, som ligger ved Haller å. Kort herefter passeres Grathe Hede, hvor et af Danmarkshistoriens vigtige slag stod mellem Svend, Knud og Valdemar. Ruten går forbi Klosterlund Museum, som udstiller fund fra Jyllands ældste bopladser. Museet ligger ved Bølling Sø, hvor Kragelund Kirke er et besøg værd. De lokale ølbryggerier i Kragelund og Engesvang skal også nævnes. Turen slutter på Engesvang Station ved Bølling Sø. Dagens vandring er mellem 16 og 32 km (ruten kan afkortes 8 km i transfer om morgenen og yderligere 8 km om eftermiddagen ved at vandre vest om Bølling Sø mod Engesvang Station). (M/-/-)

 

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på lokale hoteller, kroer og bed & breakfast (B&B). Enkeltværelser kan reserveres mod tillæg.

Hærvejens vandrerute går gennem et tyndt befolket område af Jylland og der passeres kun meget små byer undervejs. Det er derfor kun meget få steder undervejs, at der ligger overnatningssteder langs med ruten. De fleste overnatningssteder når man ved at gå et stykke væk fra vandreruten. Derfor er der (under dag-til-dag beskrivelsen) nogle steder angivet to km-antal, da det samlede km-antal for denne dag afhænger af, hvor du går fra på ruten og hvilket overnatningssted, du skal overnatte på.

Overnatningsstederne varierer i standard, da du overnatter på en kombination af hotel, kro og B&B. Nogle steder er værelse med eget bad og toilet og andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtsskab. Værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

 

Forplejning

Turen er inklusive halvpension, dog med undtagelse af aftensmad på ankomst dagen (dag 1, Viborg). Frokost er for egen regning, og madpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give køkkenet besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på mellem 14 og 16 km (en vandring kan forlænges op til 32 km).

I dag-til-dag er der angivet et antal km pr. dag. Dette er en cirka angivelse, idet antallet af km pr. dag kan varierere afhængig af hvilket overnatningssted, der er reserveret til dig og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du bærer kun en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

På sidste vandredag køres din bagage til Engesvang by og du kan afhente den tæt på Engesvang station.

 

Rejsen dertil

Turen starter i Viborg. Du skal selv sørge for at komme dertil (med offentlig transport eller privat bil).

Start: Turen begynder i Viborg alle ugens dage. Den første dag er en ankomstdag uden vandring. Se www.rejseplanen.dk.

Slut: Turen slutter ved Bølling Sø. Fra Bølling Sø er der 2 km til Engesvang Station (lidt vest for Silkeborg). Evt. ekstra nat ved Bølling Sø kan bestilles.

 

Hærvejen

Hærvejen er blot en af betegnelserne for den traditionsrige hovedfærdselsåre, som går fra Nordjylland via Viborg til Hamburg. Det er en af de ældste veje, man kender i Danmark, og oprindelig kaldtes den også Studevej, Oksevej, Gammel Viborgvej eller Kongevejen. Der var tre overgange over Limfjorden: Ved vikingeborgene ved Aggersund, ved Nibe og ved Nørre Sundby. Fra Viborg går det videre ad den Jyske Højderyg mod Flensborg over Nørre Snede, Randbøl, Vejen, Vojens og Rødekro. Hærvejen løb mere eller mindre parallelt med den jyske højderyg. Her var ingen større vandløb, da ryggen udgjorde vandskellet, hvorfra kilderne enten løb mod øst eller vest. Hærvejen var i gamle dage ikke én vej men flere forskellige spor, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad å, Gejlå og Bjerndrup å (Povlsbro).

Hærvejen blev brugt til at drive dyr ned gennem Jylland og fra Fyn til markeder i Hamburg og Holland. Langs ruten blev der anlagt kongeligt privilegerede kroer, så studedrivere og andre rejsende kunne få nattely og forsyninger. Dengang var en dagsmarch på 30-40 km, så kroerne blev anlagt med en passende afstand. Her blev også indrettet folde til studene i form af cirkelrunde jordvolde med risgærde.

I middelalderen blev Hærvejen også benyttet af pilgrimme på vej til de hellige valfartssteder i Sydeuropa, hvoraf de fornemste (og fjerneste) var Santiago de Compostela og Rom. Pilgrimme fra Island og Norge fulgte også ruten ad den jyske højderyg.

I dag følger Hærvejen ét spor, som går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Man vandrer gennem et afvekslende kulturlandskab af bakker og dale, marker og enge, søer og åer, moser, krat og skove. I august og september kan man på heden opleve blomstrende violet lyng, f.eks. ved Dollerup på Grathe Hede og Vrads Sande. Lyngplanterne er levested for masser af sommerfugle, græshopper og bier, som leverer den fine lynghonning.

INKLUSIVE

 • Overnatning på hotel, kroer og B&B
 • Morgenmad alle dage
 • Aftensmad, 2 dage
 • Kørsel af bagage (1 stk. per person, max 15 kg) mellem overnatningsstederne
 • Vandrerkort (1 sæt pr. par/gruppe)
 • Oplysninger, anbefalinger og prkatiske tips
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden

 

EKSKLUSIVE

 • Transport til turens start og slutsted
 • Frokost
 • Aftensmad (dag 1)
 • Drikkevarer
 • Ekstra sæt vandrekort (kan bestilles, kr. 200)
 • Ekstra nat efter turen (Bølling Sø) inkl. aftensmad (kan bestilles, kr. 575 pr. person i delt dobbeltværelse)
 • Evt. tillæg for enkeltværelse (kan bestilles, kr. 625 pr. person)
 • Bagage tillæg ved solo-rejsende kr. 150.
 • Evt. afbestillingsforsikring, 6% af turens pris (kan bestilles)
 • Booking gebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuel ture (24HAER-3A)
 • Varighed: 4 dage
 • Dato: Valgfri fra 01/04 til 01/10
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 2-3
 • Vandring inkl. kørsel af bagage. Prisen pr. person ved 2 personer. Solo-tillæg ved kun en turdeltager.

Kr. 3.425


BookObject reference not set to an instance of an object.