Hærvejen fra Løgstør til Viborg, 6 dage

Denne hærvejsvandring følger en del af den nedlagte banestrækning mellem Løgstør og Viborg. Her oplever du jernbanens særlige måde at skære sig gennem landskabet på, og de bebyggelser, der opstod langs sporet. Du vandrer ned over de Himmerlandske heder, forbi den smukke Sjørup sø, og gennem byerne Aars og Aalestrup. Syd for Aalestrup krydser Hærvejen den smukt, slyngende Simested Å, der løber gennem det fredede område ved Borup Hede og forbi Skinders Bro til bunden af Limfjorden. Fra den lille hyggelige by Hjarbæk, som ligger ud Hjarbæk Fjord, fører Hærvejen gennem store plantager ind til Viborg, en af Danmarks ældste byer.

Undervejs overnatter du på B&B og Hotel, og din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne.

 • Turen starter i Løgstør med de gamle, fine fiskerhuse. Her var i gamle dage sildefiskeri og i byen ligger fiskerimuseet Limfjordsmuseet.
 • Oplev den smukke Hærvejs-rute mellem Limfjorden og Viborg.
 • Nyd vandringen, mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted.
 • Vandring langs fjord, søer, åer og ad den nedlagte banestrækning mellem Viborg og Løgstør.
 • Endemålet for vandringen er Viborg Domkirke. Nær domkirken kan man opleve det hyggelige, gamle latinerkvarter ved Latinerhaven og Latinerskolen.

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

Dag 1: Ankomst til Løgstør

Turen starter i Løgstør, hvor du indkvarteres på overnatningsstedet. Kommer du tidligt, anbefaler vi, at du ser nærmere på den hyggelige gamle fjordby, der byder på mange fine oplevelser. Byen, som blev købstad i år 1900, består af fine gamle fiskerhuse og et skønt afslappet havnemiljø. I den vestlige ende af byen finder du Limfjordsmuseet, som bestemt også er et besøg værd. (-/-/-)

 

Dag 2: Fra Løgstør til Sjørup Sø

Vandringen starter ad det gamle jernbanespor, der indtil 1960'erne forbandt Løgstør med Viborg. Du er hurtigt ude af byen, og kan nyde roen, kun afbrudt af fuglesang fra de levende hegn og små skovområder du kommer igennem. Videer ned over Vindblæs Hede, som er den vestligste af de himmerlandske heder, der løber som et smukt bånd af barsk natur midt i det himmerlandske landbrugsland. De himmerlandske heder er i dag en lille rest af den store jyske hede, som for 200 år siden dækkede området helt fra Rold Skov til Limfjorden. Området er fyldt med gravhøje og jernaldermarker og hen på sensommeren kan du nyde synet og duften af den blomstrende lyng. Overnatning ved Sjørup Sø. Dagens vandring er ca. 16 km. (M/-/A)

 

Dag 3: Fra Sjørup Sø til Aars

I dag fortsætter vandringen fra Sjørup Sø mod den lille by Hornum. Flere af de gamle stationsbygninger ligger stadig på strækningen mellem Løgstør og Viborg, og i Hornum huser stationsbygningen Danmarks mindste jernbanemuseum. Stedet drives af lokale ildsjæle og har ikke nogen faste åbningstider, men er der åbent, er det absolut et besøg værd. Undervejs kommer du også forbi flere såkaldte 'Fortællebænke', hvor du kan sætte dig ned, nyde udsigten over landskabet og fordybe dig i nogle af områdets mange spændende historier, som står skrevet på bænkene. Fortsæt gennem Aars by. Overnatning syd for Aars. Dagens vandring er ca. 15 km. (M/F/A)

 

Dag 4: Fra Aars til Gl. Hvam

Fra overnatningsstedet fortsætter du ad markveje sydover. Du krydser Lerkenfeldt Å, og nord for Aalestrup passerer du den tårnløse kirke Testrup Kirke, hvor der engang lå et klosterhospital med tilhørende helligkilde. Fortsæt af Hærvejen ind til Aalestrup. Efter Aalestrup drejer Hærvejen af mod den lille hyggelige by Gl. Hvam, hvor dagens vandring ender og du bliver hentet og kørt til overnatningsstedet. Dagens vandring er ca. 16 km. (M/-/A)

 

Dag 5: Fra Gl. Hvam til Skals

Turen går sydover mod Kallestrup Gods, som du vandrer tæt forbi. Herfra går det ad markveje ned mod Simested Ådal, hvor du krydser Simested Å ind i Ettrup Plantage. Her er smukt og stille, og man får virkelig følelsen af at være langt fra det hele. Nu følger Hærvejen grusveje og hulveje, som trækker dybe furer i skråningen ned mod Skinders Bro, der har fungeret som overgangssted siden oldtiden. Tag en lille omvej op på Brakbjerg, der med sine 27 meter over havets overflade byder på en storslået udsigt over området. Ved Sønder Borup krydser du igen Simested Ådal og vandrer de sidste smukke kilometer ind mod Skals. Dagens vandring er ca. 17 km. (M/-/A)

 

Dag 6: Fra Skals til Viborg

Landsbyen Skals ligger på et næs - Skalsnæs - og er stort set omkranset af vand. Hærvejen løber ud af byen og over Skals Å, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Hjarbæk Fjord. Fjorden er i dag vildtreservat og hjemsted for mange dyr og fugle. Du fortsætter langs Hjarbæk Fjord, forbi Vorde Kirke og ned gennem den hyggelige gamle landsby Hjarbæk, hvis historie går helt tilbage til vikingetiden. Fra Fjorden går det gennem åbent agerland med dejlige udsigter over området, og du kommer igen ud på en lille strækning af den gamle jernbane. Før Viborg kommer du igennem de store plantageskove Undallslund og Margrethelund. Dagens vandring er ca. 24 km. (M/F/-)

Evt. ekstra nat i Viborg kan bestilles.

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på mindre lokale B&B. Enkeltværelse kan reserveres mod tillæg.

Hærvejens vandrerrute går gennem et tyndt befolket område af Jylland, og der passeres kun mindre byer undervejs. Det er derfor ikke alle steder, undervejs der ligger overnatningssteder på selve ruten. Nogle overnatningssteder når man ved at gå et stykke væk fra vandrerruten. På denne tur drejer det sig dog kun om få hundrede meter. To steder bliver du hentet af værtsparret og kørt til overnatningsstedet. Dagen efter bliver du kørt tilbage til Hærvejen, så du kan fortsætte din vandring.

Overnatningsstederne varierer i standard. Nogle steder er værelset med eget bad og toilet, andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab. Værterne vil gøre deres bedste for at du får en god oplevelse.

 

Forplejning

Turen er inklusive halvpension. Frokost (madpakke) er inklusive på dag 3 og 6. På dag 2, 4 og 5 er frokost for egen regning. Madpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på mellem 15 og 24 km (etapen på 24 km kan afkortes med rutebil). I dag-til-dag-programmet er angivet et antal kilometer pr. dag. Dette er en ca. angivelse, idet antallet af kilometer pr. dag afhænger af, hvilket overnatningssted der er reserveret til dig, og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger. Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

 

Rejsen dertil

Start: Turen starter i Løgstør. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted (med offentlig transport eller privat bil).

Slut: Turen slutter i Viborg (om eftermiddagen efter ca. 24 km vandring). Der er tog til hele landet fra Viborg. Se www.rejseplanen.dk. Du kan med fordel forlænge turen med en overnatning i Viborg

 

Hærvejen

Hærvejen er blot en af betegnelserne for den traditionsrige hovedfærdselsåre, som går fra Nordjylland via Viborg til Hamburg. Det er en af de ældste veje, man kender i Danmark, og oprindelig kaldtes den også Studevej, Oksevej, Gammel Viborgvej eller Kongevejen. Der var tre overgange over Limfjorden: Ved vikingeborgene ved Aggersund, ved Nibe og ved Nørre Sundby. Fra Viborg går det videre ad den Jyske Højderyg mod Flensborg over Nørre Snede, Randbøl, Vejen, Vojens og Rødekro. Hærvejen løb mere eller mindre parallelt med den jyske højderyg. Her var ingen større vandløb, da ryggen udgjorde vandskellet, hvorfra kilderne enten løb mod øst eller vest. Hærvejen var i gamle dage ikke én vej men flere forskellige spor, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad å, Gejlå og Bjerndrup å (Povlsbro).

Hærvejen blev brugt til at drive dyr ned gennem Jylland og fra Fyn til markeder i Hamburg og Holland. Langs ruten blev der anlagt kongeligt privilegerede kroer, så studedrivere og andre rejsende kunne få nattely og forsyninger. Dengang var en dagsmarch på 30-40 km, så kroerne blev anlagt med en passende afstand. Her blev også indrettet folde til studene i form af cirkelrunde jordvolde med risgærde.

I middelalderen blev Hærvejen også benyttet af pilgrimme på vej til de hellige valfartssteder i Sydeuropa, hvoraf de fornemste (og fjerneste) var Santiago de Compostela og Rom. Pilgrimme fra Island og Norge fulgte også ruten ad den jyske højderyg.

I dag følger Hærvejen ét spor, som går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Man vandrer gennem et afvekslende kulturlandskab af bakker og dale, marker og enge, søer og åer, moser, krat og skove. I august og september kan man på heden opleve blomstrende violet lyng, f.eks. ved Dollerup på Grathe Hede og Vrads Sande. Lyngplanterne er levested for masser af sommerfugle, græshopper og bier, som leverer den fine lynghonning.

INKLUSIVE

 • Overnatning på hoteller, kroer og B&B
 • Morgenmad alle dage
 • Aftensmad alle dage - med undtagelse dag 1 og dag 6
 • Frokost dag 3 og 6
 • Vandrekort (1 sæt pr. par/gruppe)
 • Kørsel af bagage (1 stk. bagage per person, max 15 kg) mellem overnatningsstederne.
 • Persontransfer mellem Hærvejen og overnatningsstedet t/r (dag 4, 5 og 6)
 • Oplysninger, anbefalinger og praktiske tips
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

 

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • 3 x frokost (kan bestilles på overnatningsstedet dagen før)
 • Drikkevarer
 • Evt. tillæg for enkeltværelse (kan bestilles) kr. 800
 • Bagagetillæg ved solo-rejsende kr. 500
 • Evt. ekstra nat (kr. 400 pr. person i delt dobbeltværelse og kr. 800 pr. person i enkeltværelse inkl. morgenmad)
 • Ekstra sæt vandrerkort (kan bestilles) kr. 200
 • Evt. afbestillingsforsikring, 6% af turens pris (kan bestilles)
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuel ture (24HAER-2)
 • Varighed: 6 dage
 • Dato: Valgfri fra 01/04 til 01/10
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 1-2
 • Vandring inkl. kørsel af bagage. Prisen pr. person ved 2 personer. Solo-tillæg ved kun en turdeltager.

Kr.4.350


BookObject reference not set to an instance of an object.