Hærvejen fra Bølling Sø til Jelling, 4 dage

Storslået natur og dragende historie gør Hærvejen til en ganske særlig vandreoplevelse. Turen går ad den jyske højderyg fra Bølling Sø (lidt vest for Silkeborg) og slutter i Jelling. Med mulighed for at tage en overnatning i Jelling og derved få god tid til at opleve Jellingstenene og gravhøjene. Du passerer både Gudenåens og Skjern Å's udspring og går gennem kongebyen Jelling. Ruten omfatter nogle af de smukkeste danske landskaber med bakker og dale, marker og enge, søer og vandløb, krat og skov. Undervejs overnattes på kroer, hoteller og B&B. Din bagage vil blive kørt frem til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne.

 • Oplev naturen ad den ældgamle rute langs Jyllands højderyg og vandskel.
 • Hærvejen går gennem de spændende slettelandskaber ved Sepstrup og Vrads Sande, med klitter, søer, lynghede og enebær.
 • Nyd vandringen mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted.
 • Ruten passerer nær de steder, hvor Gudenåen og Skjern Å har deres udspring.
 • Oplev den gamle kongeby Jelling med den smukt restaurerede kirke, Jellingstenene og gravhøjene. (Vagabond Tours anbefaler ekstra overnatning i Jelling)

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet. 

Dag 1: Fra Ankomst til Bølling Sø

Turen starter ved Bølling Sø (ca. 2 km fra Engesvang togstation), hvor du indkvarteres på overnatningsstedet. Om aftenen serveres aftensmad. Kommer du tidligt, anbefaler vi, at du ser nærmere på det naturskønne område. (-/-/A)

 

Dag 2: Fra Bølling Sø til Vrads

Dagens vandring starter langs den sydlige del af Bølling Sø, som var genstand for et af de største naturgenopretningsprojekter i Danmark. Søen blev dannet under den sidste istid for 10.000 år siden, ligger smukt på vandskellet, og er en af Danmarks højest beliggende søer. Syd for søen krydser du Funder Å, og vandrer gennem det puklede landskab ned mod Vrads Sande. Landskabet her er slettelandskab med næringsfattig, sandet jordbund. Her er klitter, søer, lynghede og enebær, ligesom området er præget af flyvesand. Vrads Sande har aldrig været opdyrket og blev fredet i 1968 for at bevare klitheden. Dagens vandring ender i området omkring Tingdalsøerne, der er kendt for deres renhed og sjældne flora. Dagens vandring er ca. 24-27 km. (M/-/A)

 

Dag 3: Fra Vrads til Rørbæk Sø

Fra Vrads og Tingdalssøerne går Hærvejen sydpå til Nørre Snede og kirken med den berømte granitdøbefond, som har været udstillet i Berlin og New York. Den lokale brugs har et bredt udvalg af lokale produkter til frokosten, og Kafferisteriet er et oplagt sted at gøre holdt og tanke op inden turen fortsætter sydpå. Syd for Nørre Snede anbefaler vi at afvige en smule fra Hærvejen for at komme forbi Rørbæk Sø omgivet af herlig natur. Dagens etape ender umiddelbart syd for Rørbæk Sø. Overnatning ved Rørbæk Sø. Dagens vandring er ca. 22-24 km. (M/-/A)

 

Dag 4: Fra Rørbæk Sø til Jelling

Dagen lægger ud med den fire kilometer lange fredede strækning mellem Koutrup og Tinnet Krat, hvor man kan se de gamle hærvejsspor, og lave en lille afstikker ud til Gudenåens og Skjern Å's kilder. Ruten slynger sig malerisk gennem et øde landskab af skov, hede og ager. Forbi Øster Nykirke med Sct. Peders Kilde,og til Kollemorten, hvor et område med egekrat menes at være rester af Danmarks oprindelige urskov. Fremme i Jelling kan du opleve Jelling-monumenterne, der betegnes som Europas fornemste, og er på UNESCO's verdensarvsliste. Oplev også Jelling kirke og gravhøjene - det historisk allermest betydningsfulde sted på Hærvejen og en værdig afslutning på hærvejsvandringen. Dagens vandring er ca. 23 km. (M/-/-)

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på lokale hoteller, kroer og bed & breakfast (B&B). Enkeltværelser kan reserveres mod tillæg.

Hærvejens vandrerute går gennem et tyndt befolket område af Jylland og der passeres kun meget små byer undervejs. Det er derfor kun meget få steder undervejs, at der ligger overnatningssteder langs med ruten. De fleste overnatningssteder når man ved at gå et stykke væk fra vandreruten. Derfor er der (under dag-til-dag beskrivelsen) nogle steder angivet to km-antal, da det samlede km-antal for denne dag afhænger af, hvor du går fra på ruten og hvilket overnatningssted, du skal overnatte på.

Overnatningsstederne varierer i standard, da du overnatter på en kombination af hotel, kro og B&B. Nogle steder er der værelse med eget bad og toilet og andre steder med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab. Værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

 

Forplejning

Turen er inklusive halvpension. Frokost er for egen regning og madpakke kan bestilles på overnatningsstedet (husk at give køkkenet besked aftenen før).

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på mellem 22 og 27 km. I dag-til-dag er der angivet et antal km pr. dag. Dette er en cirka angivelse, idet antallet af km pr. dag kan varierere afhængig af hvilket overnatningssted, der er reserveret til dig og hvor tæt på/langt fra ruten det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du bærer kun en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

 

Rejsen dertil

Start: Turen starter ved overnatningsstedet ved Bølling Sø (ca. 2 km fra Engesvang Station, vest for Silkeborg) og kan starte alle ugens dage. Du skal selv sørge for at komme til turens startssted (med offentlig transport eller privat bil). Den første dag er en ankomstdag uden vandring. Se www.rejseplanen.dk.

Slut: Turen slutter i Jelling (efter ca. 23 km vandring). Der er tog og bus station i Jelling. Se www.rejseplanen.dk. Du kan med fordel forlænge turen med en overnatning i Jelling.

 

Hærvejen

Hærvejen er blot en af betegnelserne for den traditionsrige hovedfærdselsåre, som går fra Nordjylland via Viborg til Hamburg. Det er en af de ældste veje, man kender i Danmark, og oprindelig kaldtes den også Studevej, Oksevej, Gammel Viborgvej eller Kongevejen. Der var tre overgange over Limfjorden: Ved vikingeborgene ved Aggersund, ved Nibe og ved Nørre Sundby. Fra Viborg går det videre ad den Jyske Højderyg mod Flensborg over Nørre Snede, Randbøl, Vejen, Vojens og Rødekro. Hærvejen løb mere eller mindre parallelt med den jyske højderyg. Her var ingen større vandløb, da ryggen udgjorde vandskellet, hvorfra kilderne enten løb mod øst eller vest. Hærvejen var i gamle dage ikke én vej men flere forskellige spor, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad å, Gejlå og Bjerndrup å (Povlsbro).

Hærvejen blev brugt til at drive dyr ned gennem Jylland og fra Fyn til markeder i Hamburg og Holland. Langs ruten blev der anlagt kongeligt privilegerede kroer, så studedrivere og andre rejsende kunne få nattely og forsyninger. Dengang var en dagsmarch på 30-40 km, så kroerne blev anlagt med en passende afstand. Her blev også indrettet folde til studene i form af cirkelrunde jordvolde med risgærde.

I middelalderen blev Hærvejen også benyttet af pilgrimme på vej til de hellige valfartssteder i Sydeuropa, hvoraf de fornemste (og fjerneste) var Santiago de Compostela og Rom. Pilgrimme fra Island og Norge fulgte også ruten ad den jyske højderyg.

I dag følger Hærvejen ét spor, som går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Man vandrer gennem et afvekslende kulturlandskab af bakker og dale, marker og enge, søer og åer, moser, krat og skove. I august og september kan man på heden opleve blomstrende violet lyng, f.eks. ved Dollerup på Grathe Hede og Vrads Sande. Lyngplanterne er levested for masser af sommerfugle, græshopper og bier, som leverer den fine lynghonning.

INKLUSIVE

 • Overnatning på hotel, kroer og B&B
 • Morgenmad alle dage
 • Aftensmad alle dage (i alt 3 x aftensmad)
 • Vandrekort (1 sæt pr. par/gruppe)
 • Kørsel af bagage (1 stk. per person, max 15 kg) mellem overnatningsstederne
 • Oplysninger, anbefalinger og praktiske tips
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden

 

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Frokost
 • Drikkevarer
 • Evt. tillæg for enkeltværelse (kan bestilles, kr. 625 pr. person)
 • Bagage tillæg ved solo-rejsende kr. 225
 • Evt. tillæg for overnatning i Jelling (anbefales) kr. 750 per person inklusiv halvpension i dobbeltværelse/ kr. 900 i enkeltværelse
 • Ekstra sæt vandrekort (kan bestilles, kr. 200)
 • Evt. afbestillingsforsikring, 6% af turens pris (kan bestilles)
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuel ture (24HAER-3B)
 • Varighed: 4 dage
 • Dato: Valgfri fra 01/04 til 01/10
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 2-3
 • Vandring inkl. kørsel af bagage. Prisen pr. person ved 2 personer. Solo-tillæg ved kun en turdeltager.

Kr. 3.600


BookObject reference not set to an instance of an object.