Gendarmstien, fra Sønderborg til Skovby, 3 dage

Tag med på vandretur i Gendarmernes fodspor ved den smukke Flensborg Fjord, og få et indblik i en spændende kulturhistorie, samt en fantastisk og særegen natur.

Turen starter i Sønderborg, som ligger smukt ved Sønderborg Bugt og Flensborg Fjord. Du vandrer på det sydlige Als - først med udsigt over fjorden og senere med udsigt over Hørup Hav. Hørup Hav er bugten mellem halvøen Kegnæs og Sydals. Vandet i bugten kaldes også Lille Hav. Her er et enestående fugleliv med mange hav- og vadefugle.

Undervejs overnatter du på gode hoteller, og din bagage bliver kørt til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne.

 • Oplev Sønderjyllands smukke natur og spændende kulturhistorie
 • Ankommer du i egen bil, kan du på ankomstdagen lægge vejen forbi det smukke Gråsten Slot og historiske Dybbøl Banke
 • Bo på gode overnatningssteder - midt i det smukke landskab
 • Bugten ved Kegnæs (kaldet Lille Hav) har et rigt fugleliv med mange hav- og vadefugle
 • Nyd vandringen, mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

Dag 1: Ankomst til Sønderborg

Turen starter i Sønderborg, hvor du indkvarteres på overnatningsstedet. Kommer du tidligt, er du velkommen til at aflevere din bagage og se nærmere på byen, som byder på mange fine oplevelser. Du kan f.eks. besøge Sønderborg Slot, Dybbøl Banke (udenfor byen) - eller gå en tur rundt ved havnekajen og nyde stemningen i den gamle købstad (-/-/-)

 

Dag 2: Fra Sønderborg til Høruphav

Gendarmstien starter ved overnatningsstedet, så du er hurtigt afsted på dagens vandring. De første kilometer af dagens vandring går langs vandet gennem den sydøstlige del af Sønderborg - forbi lystbådehavn og grønne områder. Man får hurtigt en fornemmelse af at være ude af byen med højt til himlen og smukke udsigter over Sønderborg Bugt og Broagerland mod vest. I klart vejr kan man se Tyskland i horisonten. Lige før Sønderskoven vandrer du forbi den såkaldte "skydestrand", hvor man i maj 1945 fandt de nedgravede lig af fem danske modstandsfolk. I dag er stranden et fredeligt sted, men under besættelsen var stranden afspærret og fungerede som militær skydebane for tyskerne.
Fortsæt ind i Sønderskov - en smuk kystskov med gamle gravhøje og stejle klinter med store træer balancerende helt ude på kanten. På den anden side af Sønderskoven åbner landskabet sig op, og du vandrer med udsigter over marker og enge. Umiddelbart før den lille by, Høruphav, kommer du til naturområdet "Trillen". Området var oprindeligt to selvstændige øer, men tidens sandaflejringer har gjort dem landfaste. Mellem de tidligere øer og fastlandet ligger i dag et vådområde med et spændende fugle- og planteliv. Dagens vandring ender ved Gendarmhuset i Høruphav. Overnatning i Høruphav. Dagens vandring er ca. 9 km. (M/-/-).

 

Dag 3: Fra Høruphav til Skovby

Så tager du fat på de sidste kilometer ad Gendarmstien på Als. Du fortsætter fra, hvor du slap i går og vandrer videre østpå med udsigt til halvøen Kegnæs og den smalle bugt Hørup Hav. Kort efter byen Høruphav vandrer du forbi Hørup Klint og en gammel torpedostation fra 1906. Under besættelsen beslaglagde tyskerne stationen, og rygterne gik om mystiske forsøg på stedet. Dagens vandring går hovedsageligt langs kysten, men et par steder leder ruten dig også ind i baglandet. Efter Mintebjerghav kan du tage en lille afstikker forbi Vibæk Vandmølle, som ligger på kanten af Vibæk. Fortsæt mod Kobbertoft og Skovby. Turen slutter i Skovby. I Skovby afhentes du af en taxi og køres til Sønderborg, hvor du genfinder din bagage. Slut på turen i Sønderborg ca. kl. 13.30. Herefter individuel hjemrejse. Dagens vandring er ca. 10 km (M/-/-).

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen vandrer du hver dag til et nyt overnatningssted. Du overnatter i dobbeltværelse på gode hoteller. Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg.

Turen er tilrettelagt med overnatning på gode overnatningssteder tæt på Gendarmstien. Fælles for overnatningsstederne er det gode værtskab, og at værterne vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

 

Forplejning

Turen er inklusive morgenmad. Madpakke til dagens vandring kan bestilles på overnatningsstederne (ej inkluderet i turens pris og betales lokalt). Aftensmad er for egen regning - der er spisemuligheder i overnatningsbyerne.

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på hhv. 9 og 10 km. Underlaget, du vandrer på, er overvejende grus-, skov- og kyststier. Etapernes kilometerangivelse kan variere afhængig af, hvor mange ekstra kilometer du selv vælger at vandre.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

 

Rejsen dertil

Start: Turen starter i Sønderborg. Første dag er en ankomstdag - du kan ankomme når som helst på dagen. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted (med offentlig transport eller egen bil).

Slut: Turen slutter i Sønderborg først på eftermiddagen (vi har arrangeret en transfer fra Skovby til Sønderborg efter ca. 10 km vandring). Du genfinder din bagage i Sønderborg.

 

Gendarmstien

Ordet "gendarm" kan ledes tilbage til det franske "gens d'armes" og betyder "mænd under våben". De franske gendarmer var elitesoldater og fungerede i 1400-tallet som livvagter for kongen. Siden udviklede deres opgaver sig til også at omfatte bistand til politiet i kritiske situationer. Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839 for at beskytte toldvæsnets embedsmænd ved Hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Efter nederlaget i 1864 rykkede den danske grænse mod nord til Kongeåen, og i 1866 flyttede gendarmeriet med. Ved genforeningen i 1920 rykkede grænsegendarmerne igen sydpå og patruljerede langs den nuværende dansk-tyske grænse fra Vadehavet i vest til Als´ sydspids i øst. Gendarmstien er trådt af disse gendarmer, som har vandret frem og tilbage langs grænselandet for at holde udkig efter smuglere, som forsøgte at bringe varer ind eller ud af landet uden at betale den told, der gennem århundreder var Danmarks vigtigste indtægtskilde. Grænsekontrollen overgik i 1958 til politiet, og gendarmkorpset blev historie efter mere end 100 års virke. Men stien blev der og i 1980'erne begyndte man for alvor at få øjnene op for dens fantastiske forløb og rekreative værdier.

I dag strækker Gendarmstiens 84 kilometer sig fra Skovby på Als, gennem Høruphav, Sønderborg, forbi Dybbøl og Vemmingbund, rundt om Broagerland, Rinkenæs, Kollund og til den dansk-tyske grænse ved Padborg. Du følger kysten det meste af vejen, og vandrer gennem et smukt og afvekslende landskab med skove, marker, moser, enge og imponerende kystskrænter med storslåede udsigter. Gendarmstien blev i 2015 optaget på den eftertragtede liste over "Leading Quality Trails - Best of Europe", som er den højeste certificering, vi har af vandreruter i Europa. Det betyder bl.a., at den er rigtig godt skiltet, og at tilgængeligheden bliver godt vedligeholdt.

INKLUSIVE

 • 2 nætter på gode hoteller
 • 2 x morgenmad
 • Vandrekort (1 sæt pr. par/gruppe)
 • Kørsel af bagage mellem overnatningsstederne (1 stk. bagage pr. person, max 15 kg)
 • Transfer mellem Skovby og Sønderborg
 • Oplysninger, anbefalinger og praktiske tips
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Frokost alle dage
 • Aftensmad alle dage
 • Evt. tillæg for enkeltværelse kr. 850
 • Ekstra overnatning i Sønderborg. Kr. 600 pr. person inkl. morgenmad i dobbeltværelse/kr. 1050 i enkeltværelse.
 • Bagagetillæg ved solo-rejsende kr. 550
 • Drikkevarer
 • Ekstra sæt vandrekort (kan bestilles, kr. 200)
 • Evt. afbestillingsforsikring, 6 % af turens pris (kan bestilles)
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuel ture (24GEN-3)
 • Varighed: 3 dage
 • Dato: Valgfri fra 01/04 til 01/10
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 3-4
 • Vandring inkl. kørsel af bagage. Prisen pr. person ved 2 personer. Solo-tillæg ved kun en turdeltager.

Kr. 2.850


Book