Gendarmstien, fra Padborg til Skovby, 6 dage

Tag med på vandretur i Gendarmernes fodspor langs den smukke Flensborg Fjord og få et indblik i en spændende kulturhistorie,  samt en fantastisk og særegen natur.  Vandringen starter i  Padborg og ender  i  den  hyggelige og smukt beliggende by, Sønderborg. Vandreruten  byder på et varieret, og til tider, kuperet landskab, med smukke udsigter over området og fjorden. Der er rig mulighed for at opleve sjældne planter og dyr samt mange interessante biotoper og landskaber - fra orkideer, frøer og fugle, til tunneldale, klinter og stenrev. Samtidig kan du gå på opdagelse i historien, der knytter sig til Gendarmstien og grænselandet.

Undervejs overnatter  du på hyggelige  hoteller og  B&B. Din  bagage bliver kørt til næste overnatningssted, så du kan nyde vandringerne.

 

 • Gendarmstien er Danmarks første certificerede vandresti
 • Fordyb dig i historien om 1864 og oplev Dybbøl Banke, Dybbøl Mølle og den hyggelige Sønderborg by
 • Nyd vandringen, mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted
 • Bo på hyggelige overnatningssteder - midt i det smukke landskab
 • Nyd udsigterne over Sønderborg Bugt, Flensborg Fjord, Tyskland og Okseøerne.

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

Dag 1: Ankomst til Padborg

Ankomst og indkvartering på overnatningsstedet i Padborg. Det er muligt at tjekke ind på værelset fra kl. 15:00, men kommer du tidligere, er du velkommen til at stille din bagage, og se lidt nærmere på området, som bl.a. byder på Bov Museum (Oldemorstoft) samt Kobbermølle, som var den første fabrik, der blev anlagt i det slesvigske område. (-/-/-)

 

Dag 2: Fra Padborg til Sandager

Efter morgenmaden starter dagens vandring ad Gendarmstien. Stien starter nær overnatningsstedet, og leder dig først ind mod Kruså. Fra Kruså fortsætter du gennem den smukke og kuperede kystskov til Kollund. Ved Kollund Strand kommer du helt ud på kysten, med fine udsigter over Flensborg Fjord, for så igen at vandre lidt ind i baglandet op mod Sønderhav. Ud for Sønderhav ligger de to små øer, Lille og Store Okseø. Det var ifølge sagnene enten her, eller ude på fjorden, at Dronning Margrethe den 1. døde i år 1412 på vej hjem fra fredsforhandlinger i Flensburg. Fortsæt din vandring nordpå langs kysten mod Sandager og Rinkenæs Overby. På denne strækning kommer du forbi flere huse, som blev opført som boliger til grænse-gendarmerne. (Overnatning ved Rinkenæs Overby) (ca. 20 km) (M/-/A)

 

Dag 3: Fra Sandager til Iller på Broager Land

Fra overnatningsstedet finder du tilbage til Gendarmstien, og fortsætter din vandring nordøst på langs fjorden mod Broager Land. Først gennem den lille Rinkenæs Nederby, og videre over Egernsundbroen. I Egernsund ligger byens smukke røde sømandskirke direkte ud mod Flensborg fjord, og er naturligvis bygget af tegl fra området. Området du vandrer I i dag, var tidligere hjertet af Danmarks teglværksindustri, og ved Cathrinesminde teglværk, som du kommer forbi efter byen Broager, kan du få et godt indblik i teglværkernes historie og arbejdernes liv. Teglværket var i drift fra 1732 til 1968, men fungerer i dag som museum. Ikke langt efter Teglværket drejer du fra mod overnatningsstedet.
(Overnatning i Iller) (Ca. 18 km) (M/-/A)

Dag 4: Fra Iller til Folekobbel på Broager Land

Efter en forhåbentlig god nats søvn, finder du tilbage til kysten og Gendarmstien. Dagens etape byder på spændende kyststrækninger med stejle skrænter, smukke bøgeskove, små landsbyer samt et yderligere indblik i historien om de mange teglværker, som tidligere lå anlagt i Broager Vig.

I Skelde Kobbelskov kommer du forbi velbevarede rund- og langdysser, hvor man i gravkamrene har fundet rester af skeletter, flintøkser og ravsmykker. I skrænterne langs kysten har du mulighed for at finde fossiler af tidligere tiders marine liv. Dagen slutter med en kort transfer fra Folekobbel og tilbage til overnatningsstedet. (Overnatning i Iller). (Ca. 18 km) (M/F/A)

 

Dag 5: Fra Folekobbel på Broager Land til Sønderborg

Efter en kort transfer tilbage til Folekobbel, fortsætter du vandringen op mod Gammelmark og Vemmingbund. Vemmingbund ligger i bunden af bugten ved Dybbøl, og er et gammelt fiskerleje, som byder på områdets bedste badestrand. Fra Vemmingbund fortsætter du op mod Dybbøl Mark, og ruten byder her på virkelig smukke udsigter over Sønderborg Bugt. Nord for Dybbøl Mark ligger Dybbøl Banke, som i april 1864 var skueplads for slaget om Dybbøl. Hvis du har mod på at dykke dybere ned i historien, finder du på toppen af Dybbøl Banke 'Historiecenteret 1864', hvor du træder direkte ind i Danmarkshistorien under krigen mellem danskerne og preusserne, samt Dybbøl Mølle. Videre indover Als Sund mod Sønderborg by og Sønderborg slot. Turen slutter i Sønderborg efter ca. 16 kilometers vandring. Fra Sønderborg afgår der tog til resten af Danmark, eller du kan tage bussen tilbage til Padborg/Bov. Eller evt. forlænge turen med en ekstra nat i Sønderborg. (Ca. 16 km) (M/F/-)

Dag 6: Fra Sønderborg til Skovby

I dag vandrer du de sidste kilometer af Gendarmstien fra Sønderborg til den lille by, Skovby, på Als. De første kilometer af dagens vandring går langs vandet gennem den sydøstlige del af Sønderborg, og man får hurtigt en fornemmelse af at være ude af byen, med højt til himlen og smukke udsigter over Sønderborg bugt og Broagerland mod Vest. I klart vejr kan du sågar skimte Tyskland i horisonten. Lige før Sønderskoven vandrer du forbi den såkaldte 'skydestrand', hvor man i maj 1945 fandt de nedgravede lig af 5 danske modstandsfolk. I dag er stranden et fredeligt sted, men under besættelsen var stranden her spærret af, og fungerede som militær skydebane for tyskerne. Fortsæt ind i Sønderskov, en smuk kystskov som både byder på gamle gravhøje, og dramatiske stejle klinter med store træer balancerende helt ude på kanten.

På den anden side af Sønderskoven åbner landskabet sig op, og du vandrer med herlige udsigter over marker og enge. Umiddelbart før Høruphav kommer du til naturområdet Trillen. Oprindeligt var området to selvstændige øer, men tidens sandaflejringer har gjort dem landfaste. Mellem de tidligere øer og fastlandet ligger i dag et vådområde med et meget spændende fugle- og planteliv. Fortsæt gennem Høruphav, og forbi Hørup Klint, og en gammel Torpedostation fra 1906. Under besættelsen beslaglagde tyskerne stationen, og rygterne gik om mystiske forsøg på stedet. Dagens vandring går hovedsageligt langs med kysten, men et par steder leder ruten dig også ind i baglandet. Efter Mintebjerghav kan du tage en lille afstikker op forbi den idyllisk beliggende Vibæk Vandmølle, som ligger på kanten af Vibæk, den hellige bæk på Sydals. Fortsæt mod Kobbertoft og Skovby. Turen slutter i Skovby, efter ca. 19 km vandring, hvor du bliver hentet og kørt tilbage til Sønderborg. Slut på turen i Sønderborg sidst på eftermiddagen. (M/-/-)

Fra Sønderborg afgår der tog til resten af Danmark, eller du kan tage bussen tilbage til Padborg/Bov. Eller evt. forlænge turen med en ekstra nat i Sønderborg.

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen overnatter du på kro, hotel samt B&B. På dag 4 bliver du hentet ude på ruten og kørt til overnatningsstedet, og på dag 5 bliver du om morgenen kørt ud til det sted, hvor din vandring sluttede i går. Overnatning er i dobbeltværelse. Enkeltværelser kan bestilles mod tillæg.

Overnatningsstederne varierer i standard. Nogle steder er værelset med eget bad og toilet, andre steder med delt bad og toilet. Vi har bestræbt os på at vælge gode steder tæt på Gendarmstien, og fælles for alle overnatningssteder er det gode værtskab, og at værterne vil gøre deres bedste for at du får en god oplevelse.

 

Forplejning

Turen er inklusive morgenmad og aftensmad - dog ikke aftensmad dag 1 og dag 5. Derudover er frokostmadpakke inklusive på dag 4 og dag 5. Madpakke dag 2, 3 og 5 kan bestilles (dagen før) og betales på overnatningsstedet. Der er et enkelt sted på turen, hvor du selv skal smøre din madpakke.

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider der er inkluderet, eller ikke er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på mellem 16 og 20 km. I dag-til-dag-programmet er angivet et antal kilometer pr. dag. Dette er en ca. angivelse, idet antallet af kilometer pr. dag afhænger af, hvilket overnatningssted der er reserveret til dig, og hvor tæt på/langt fra ruten, det ligger.

Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du kun bærer en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i dagens løb, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

 

Rejsen dertil

Start: Første dag er en ankomstdag. Turen starter i Padborg. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted (med offentlig transport eller privat bil). Der kører tog til Padborg fra hele landet, og bus videre herfra til overnatningsstedet. Se www.rejseplanen.dk. Du kan tjekke ind efter kl. 15.00. Gendarmstien starter ca. 700 meter fra dit overnatningssted i Padborg.

Slut: Turen slutter sidst på eftermiddagen i Sønderborg (efter ca. 19 km vandring og ca. 20 min. transfer fra Skovby til Sønderborg). Sønderborg er stationsby, og der kører tog til hele landet. Holder din bil parkeret i Padborg, kan du tage bussen fra Sønderborg tilbage til Padborg. Du kan forlænge din tur med en ekstra nat i Sønderborg. Se www.rejseplanen.dk.

 

Gendarmstien

Ordet "gendarm" kan ledes tilbage til det franske "gens d'armes" og betyder "mænd under våben". De franske gendarmer var elitesoldater og fungerede i 1400-tallet som livvagter for kongen. Siden udviklede deres opgaver sig til også at omfatte bistand til politiet i kritiske situationer. Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839 for at beskytte toldvæsnets embedsmænd ved Hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Efter nederlaget i 1864 rykkede den danske grænse mod nord til Kongeåen, og i 1866 flyttede gendarmeriet med. Ved genforeningen i 1920 rykkede grænsegendarmerne igen sydpå og patruljerede langs den nuværende dansk-tyske grænse fra Vadehavet i vest til Als´ sydspids i øst. Gendarmstien er trådt af disse gendarmer, som har vandret frem og tilbage langs grænselandet for at holde udkig efter smuglere, som forsøgte at bringe varer ind eller ud af landet uden at betale den told, der gennem århundreder var Danmarks vigtigste indtægtskilde. Grænsekontrollen overgik i 1958 til politiet, og gendarmkorpset blev historie efter mere end 100 års virke. Men stien blev der og i 1980'erne begyndte man for alvor at få øjnene op for dens fantastiske forløb og rekreative værdier.

I dag strækker Gendarmstiens 84 kilometer sig fra Skovby på Als, gennem Høruphav, Sønderborg, forbi Dybbøl og Vemmingbund, rundt om Broagerland, Rinkenæs, Kollund og til den dansk-tyske grænse ved Padborg. Du følger kysten det meste af vejen, og vandrer gennem et smukt og afvekslende landskab med skove, marker, moser, enge og imponerende kystskrænter med storslåede udsigter. Gendarmstien blev i 2015 optaget på den eftertragtede liste over "Leading Quality Trails - Best of Europe", som er den højeste certificering, vi har af vandreruter i Europa. Det betyder bl.a., at den er rigtig godt skiltet, og at tilgængeligheden bliver godt vedligeholdt.

INKLUSIVE

 • Overnatning på kro, hotel og B&B
 • Morgenmad alle dage
 • Frokost dag 4 og dag 5
 • Aftensmad alle dage - med undtagelse af dag 1 og dag 5
 • Vandrekort (1 sæt pr. par/gruppe)
 • Kørsel af bagage (1 stk. bagage pr. person, max. 15 kg) mellem overnatningsstederne
 • Persontransfer fra og til Gendarmstien på Broager Land
 • Persontransfer fra Skovby tilbage til Sønderborg
 • Oplysninger, anbefalinger og praktiske tips
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til Rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Ekstra overnatning i Sønderborg. Kr. 600 pr. person inkl. morgenmad i dobbeltværelse/kr. 1.050 i enkeltværelse.
 • Bagagetillæg ved solo-rejsende kr. 1.050
 • Frokost dag 2 og dag 3 (kan bestilles på overnatningsstedet dagen før)
 • Drikkevarer
 • Ekstra sæt vandrerkort (kan bestilles, kr. 200)
 • Evt. afbestillingsforsikring, 6% af turens pris (kan bestilles)
 • Tillæg for enkeltværelse (kr. 1.500)
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuel ture (24GEN-6)
 • Varighed: 6 dage
 • Dato: Valgfri fra 01/04 til 01/10
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 2-3
 • Vandring inkl. kørsel af bagage. Prisen pr. person ved 2 personer. Solo-tillæg ved kun en turdeltager.

Kr. 5.350


Book