Vandretræf på Øhavsstien, 11/10

Sig navnet: Det Sydfynske Øhav, og straks ser du for dit indre blik solen, der glitrer i det blå hav, grønne marker, rådyr i skovbrynet, skove med kig gennem stammerne til kysten, pittoreske bindingsværkshuse, charmerende landsbyer og imponerende herregårde.

Vagabond Tours holder det årlige vandretræf i weekenden den 11.-13. oktober 2019. Dette år har vi base i Svendborg og herfra vandrer vi på Sydfyn, Tåsinge og Langeland. Du får mulighed for at opleve alle de naturmæssige herligheder i hyggeligt samvær med en række andre vandre- og natur-interesserede.

Du ankommer fredag eftermiddag eller aften, og både lørdag og søndag er afsat til dagsvandreture efter eget valg. Vagabond Tours har udvalgt i alt otte vandreture på den 220 kilometer lange strækning, og man kan for eksempel vælge mellem at gå mellem Trente Mølle og købstaden Faaborg, i Egebjerg Bakker, i Nørreskoven på Tåsinge og i herregårdslandskabet omkring Tranekær Slot på Langeland.

 • Afvekslende vandreruter med gode udsigtspunkter og lokale områders særegne geologi.
 • Historiske landskaber med langdysser, gravhøje og gamle hulveje.
 • Ruterne går forbi nogle af Sydfyns smukkeste godser, blandt andet Holstenshuus, Broholm og Hvidkilde.
 • Oplev Tranekærs og Vester Skerninges velbevarede landsbymiljøer (hvor man kan sidde på kroen og tænke på kirken - eller omvendt naturligvis!)
 • Du indkvarteres på et godt og velbeliggende hotel (4-stjernet) med udsigt over Svendborgsund med fuld forplejning.
 • Om aftenen er der foredrag og andre vandrerelaterede indslag.

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet. 

Dag 1: Ankomst til Svendborg

Du kan ankomme fredag fra kl. 16 til hotellet i udkanten af Svendborg. I bil kan du køre direkte til hotellet, der har gode parkeringsmuligheder. Hvis du kommer med tog eller bus, kan du tage en taxa fra stationen til hotellet (ca. 1,5 km fra centrum).

Før aftensmaden er der velkomst og introduktion til Øhavsstien med fortællinger om Sydfyn. Vi spiser middag sammen i hotellets restaurant (inkl. en øl/vin/vand). Efter middagen er der oplæg og vejledning om udstyr til vandring. (-/-A)

 

Dag 2: Vandring på Øhavsstien

Vi spiser morgenmad sammen i hotellets restaurant. Ved morgenbordet smører du selv din madpakke til at tage med på dagens vandretur og du kan få fyldt kaffe/te på din termokande.

Busserne afhenter os på hotellet og kører ud til de steder, de valgte vandreruter går ud fra. Nogle må derfor forvente 30-45 minutter i bus, før de får jord under vandreskoene.

Du kan vælge mellem otte forskellige dagsvandreture på Øhavsstien (se afsnittet "praktiske informationer/vandringer".

I løben af eftermiddagen kører busserne rundt og henter os på de forskellige lokaliteter (med undtagelse af de vandreture, der ender ved hotellet i Svendborg). Der er kaffe, når man kommer tilbage til hotellet.

Hjemme på hotellet er der mulighed for at hvile lidt ud eller tage et bad inden middagen.

Vi spiser middag sammen i hotellets restaurant (inkl. en øl/vin/vand). Efter middagen er der foredrag og kaffe. (M/F/A)

 

Dag 3: Vandring på Øhavsstien og hjemrejse

Vi spiser morgenmad sammen i hotellets restaurant. Du smører selv din madpakke ved morgenbordet og kan fylde kaffe/te i din termokande.

Bagefter afhenter busserne os og kører turdeltagerne rundt til de steder, de har valgt som udgangspunkt for dagens vandretur.

Om eftermiddagen går turen i bus tilbage til hotellet (dog ikke for de vandreture, der ender i Svendborg), hvor bagagen hentes, og der tages afsked med de øvrige turdeltagere. Turen slutter mellem kl. 16 og 17 i Svendborg. (M/F/-)

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

Vi overnatter i dobbeltværelser på et dejligt hotel i Svendborg. Hotellet ligger i udkanten af byen ud til Svendborgsund og på Øhavsstien. Herfra er der ca. 1,5 km til centrum af Svendborg. Enkeltværelse kan bestilles (tillæg).

For dig der deltager alene og ønsker at dele værelse med en anden deltager, vil vi kontakte dig, når/hvis der er plads i et delt dobbeltværelse med to enkeltsenge.

 

Forplejning

Turen er inklusive fuld forplejning herunder morgenmad, frokost og aftensmad fra fredag aften til søndag frokost. Morgenmad og aftensmad spises sammen på hotellet og frokosten medbringes som madpakke (smør-selv) inkl. kaffe/te til opfyldning i egen termokande. Der er inkluderet en genstand til aftensmaden fredag og lørdag. Derudover serveres kaffe/te og kage fredag eftermiddag og kaffe/te og brød lørdag eftermiddag samt kaffe/te lørdag aften.

Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke hovedmåltider er inkluderet eller ikke inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Du skal vælge 2 dagsvandreture ud af 8 nedenstående dagsvandreture - en tur du vandrer om lørdagen og en anden tur om søndagen. Dagsvandringerne er på mellem 12 og 28 km og kan gennemføres af alle i normal god form. De lange dagsvandringer (18 km, 18,5 km og 28 km) anbefaler vi til rutinerede vandrere. For nybegyndere foreslås de kortere ruter (12 km og 14 km). Venligst angiv dit valg af dagsture (2 i alt) i bookingformularen ved bestilling. Vi tilstræber at man får opfyldt sine to vandreønsker, men garanterer ikke dette ligesom vi forbeholder os ret til at aflyse en vandretur ved for få tilmeldt.

Turlederen orienterer om dagens rute, fremme ved turens startsted (om morgenen).

A: Fra Trente Mølle til Faaborg
Trente Mølle, der er udgangspunktet for dagens vandretur, hørte tidligere til herregården Østrupgård og er i dag ejet af Naturstyrelsen Fyn. Fra Trente Mølle venter en smuk vandring gennem imponerende landskab ned til Faaborg - først gennem Svanninge Bakker, som er et af Fyns mest kuperede landskaber og et overdrevsområde, der afgræsses med kvæg for ikke at springe i skov. Ruten går videre gennem overdrevslandskabet Hestebakken, der har inspireret mange fynske malere (bl.a. Fritz Syberg og Johannes Larsen). Øhavsstien fører videre gennem Svanninge Bjerge og til højdepunktet Lerbjerg (ca. 126 meter), hvorfra der i klart vejr er en imponerede udsigt. Vi går via en bræddebro over mosen af typen "ekstrem fattigkær", som er sjælden på Fyn. Stien fører over Sundbakkerne, der drives uden gødning og sprøjtemidler bl.a. for at holde Sundet rent. Vi når Faaborg by og havn. Vi bliver hentet af bussen og kørt tilbage til hotellet i Svendborg.

Længde 16,5 km.

 

B: Fra Fjællebroen til Egebjerg Bakker
Turen starter fra den lille Fjællebroen Havn, der i 1764 blev anlagt som udskibningssted for godset Rødkilde. Stien følger kysten de næste syv kilometer med udsigt til Det sydfynske Øhav og passerer snart gennem Præstens Skov, en gammel skov med 200 år gamle ege. Stien svinger ind i landet og tager retning mod Vester Skerninge, hvor den følger Syltemae Å. På vejen går vi gennem Syltemae Ådal, der er smal og 20 meter dyb og skabt af smeltevandsflod. I Ådalen græsser blandt andet Skotsk Højlandskvæg, en robust og primitiv kvægrace med en imponerende hornpragt. Ådalens sider henligger flere steder som overdrev, og i selve slugten kan man føle sig hensat til vildmarken. Vi kommer til Vester Skerninge og den gamle bindingsværkskro og kirken. Turen fortsætter i områder, der veksler mellem skov og landområder og passerer Rødme Svinehaver for at ende i Egebjerg Bakker med Egebjerg Mølle. I møllen er der en udstilling om hvordan istiden skabet landskabet og fra toppen af møllen er der en fantastisk udsigt over øhavet.

Længde 18,5 km.

C: Fra Fjællebroen til Faaborg
Turen starter ved den lille havn Fjællebroen. Havnen blev anlagt i 1764 af hovedgården Rødkilde. I dag er det en lystbådehavn. Den første del af vandringen går langs kysten. Herefter følger stien den fuglerige Nakkebølle Sø. Søen blev genskabt i 2003 efter at være afvandet i flere årtier og dyrket som landbrugsjord.

Stien går videre gennem landsbyen Åstrup. Lidt fra ruten ligger Pipstorn Skov (en afstikker på ca. 2 km). Her kan man opleve en skov fuld af fortidsminder - bl.a. stendysser og gravhøje fra bronzealderen og tuegrave fra jernalderen.

Længere fremme passerer man Holstenshuus Gods, som har et smukt parkanlæg omkring hovedbygningen. Herefter når man landsbyen Diernæs og Norden. Vi går via en bræddebro over mosen af typen "ekstrem fattigkær", som er sjælden på Fyn. Stien fører over Sundbakkerne, der drives uden gødning og sprøjtemidler bl.a. for at holde Sundet rent. Vi når Faaborg by og havn. Vi bliver hentet af bussen og kørt tilbage til hotellet i Svendborg.

Længde 17 km.

D: Fra Nørreskoven på Tåsinge til Svendborgsund
Fra landsbyen Lundby midt på Tåsinge går vi mod Nørreskoven, hvor en idyllisk vandretur gennem skoven med udsigt til Lunkebugten venter os. Nørreskoven er en frodig og varieret skov med smukke ege og fyrrebevoksninger. Fra stien er der udsigt over Lunkebugten til Vemmenæs og Thurø. Vi forlader Nørreskoven og går forbi den berømte Ambrosius Eg, et af Danmarks ældste egetræer, mere end 400 år gammelt og med en omkreds på over syv meter. Snart passerer vi bag om Valdemars Slot og videre til den gamle skipperby Troense med de hyggelige gader, smukke haver og gamle flotte bindingsværkshuse. Vi fortsætter gennem Bregninge Skov til Vindeby, som var det gamle færgested til Svendborg, før Svendborgsundbroen blev bygget i 1966. Vi går over broen til Svendborg og kan på vejen nyde en fantastisk udsigt over sundet til begge sider.

Længde 14 km.

E: Fra Spodsbjerg på Langeland til Tranekær
På denne smukke og afvekslende strækning af Øhavsstien vandrer vi fra den hyggelige færgeby Spodsbjerg til det ældgamle Tranekær Slot. Turen går først langs Langelandsbæltet, der som såkaldt T-rute er trafikeret af store container- og tankskibe, til Stengade Strand og skovbrynet med den 200 år gamle "Oehlenschlägers Bøg". Skoven går helt ned på stranden og har inspireret nationaldigteren Adam Oehlenschläger til "Der er et yndigt land" med blandt andet verslinien "nær salten Østerstrand". Fra Stengade går turen ind over marker og skovbryn til den velbevarede landsby Tranekær med det smukke okseblodsfarvede slot.

Længde 11 km.

F: Fra Lundeborg til Vejstrup/Øster Åby
Turen begynder i det hyggelige fiskerleje ved Lundeborg Havn. Herfra vandrer vi nordpå mod Lundeborgs gamle handelsplads og til Hesselagergård, som ligger beskyttet på en lille ø i en sø. Ruten følger Tange Å og snor sig nu mod syd og vi krydser åen. Vi vandrer til Broholm Gods, som er en af Danmarks ældste herregårde og ejet af slægten Sehested. Broholm anvendes i dag til konferencer, fester, rundvisninger og overnatning. Vi fortsætter mod syd gennem Kohave Skov til Klingstrup Gods, som i middelalderen var en stor herregård. Ved siden af hovedbygningen løber Vejstrup Å, og et par kilometer længere fremme kommer vi til den gamle vandmølle Lille Mølle, som stammer fra 1500-tallet. Her slutter turen.

Længde 17 km.

 

G: Fra Klingstrup Gods til Christiansminde
Turen begynder ved Klingstrup, som i middelalderen var en stor herregård. Ved siden af hovedbygningen løber Vejstrup Å, og et par kilometer længere fremme kommer vi til den gamle vandmølle Lille Mølle, som stammer fra 1500-tallet. I de næste tre kilometer følger vi Vejstrup Ådal, der er en gammel tunneldal med stejle, lerede sider, hvorfor den heller aldrig er blevet dyrket eller lagt ud til græs. Siderne er bevoksede med løvskov og et par steder med åbne og græsklædte områder. Fra ådalen zigzagger stien sig gennem dyrkede områder og herefter gennem stier i Rugbjerg Skov og videre mod Svendborg. Vi fortsætter langs med Skårupøre Sund gennem Hallindskoven, som i 16-1700-tallet var græsningsområde for borgerne i Svendborg. Til sidst går vi gennem Gl. Hestehave, som er erklæret kulturarvsareal, og hvor der ligger flere gravhøje fra bronzealderen, og slutter i Christiansminde.

Længde 14 km.

H: Fra Lundeborg til Christiansminde
Turen begynder i det hyggelige fiskerleje ved Lundeborg Havn. Herfra vandrer vi nordpå mod Lundeborgs gamle handelsplads og til Hesselagergård, som ligger beskyttet på en lille ø i en sø. Ruten følger Tange Å og snor sig nu mod syd og vi krydser åen. Vi vandrer til Broholm Gods, som er en af Danmarks ældste herregårde og ejet af slægten Sehested. Broholm anvendes i dag til konferencer, fester, rundvisninger og overnatning. Vi fortsætter mod syd gennem Kohave Skov til Klingstrup Gods, som i middelalderen var en stor herregård. Ved siden af hovedbygningen løber Vejstrup Å, og et par kilometer længere fremme kommer vi til den gamle vandmølle Lille Mølle, som stammer fra 1500-tallet. I de næste tre kilometer følger vi Vejstrup Ådal, der er en gammel tunneldal med stejle, lerede sider, hvorfor den heller aldrig er blevet dyrket eller lagt ud til græs. Siderne er bevoksede med løvskov og et par steder med åbne og græsklædte områder. Fra ådalen zigzagger stien sig gennem dyrkede områder og herefter gennem stier i Rugbjerg Skov og videre mod Svendborg. Vi fortsætter langs med Skårupøre Sund gennem Hallindskoven, som i 16-1700-tallet var græsningsområde for borgerne i Svendborg. Til sidst går vi gennem Gl. Hestehave, som er erklæret kulturarvsareal, og hvor der ligger flere gravhøje fra bronzealderen, og slutter i Christiansminde.

Længde 31 km.

 

Øhavsstien

I 2007 åbnede Øhavsstien, som snor sig rundt om det Sydfynske Øhav og med sine 220 km er en af Danmarks længste vandreruter. Den går gennem smukke naturområder, langs kyster, forbi slotte og herregårde og tæt på hyggelige landsbymiljøer. Den byder på flotte panoramaer ud over det Sydfynske Øhav og en perlerække af dejlige danske kultur- og naturlandskaber.

 

Det Sydfynske Øhav

Det Sydfynske Øhav er med sine 50 øer og holme et af de mest betagende natur- og kulturområder i Danmark. Bag den fynske kyst ligger de "Fynske Alper" som en mini-bjergkæde af blide og frodige bakker. På Langeland har istidens gletschere skabt et smukt morænelandskab med over 1000 "hatbakker", en usædvanlig og underfundig geologisk formation. Kysterne er rig på bugter, nor og små fjorde.

De mange ø-samfund har hver deres særlige charme: Bjørnø, Strynø, Ærø, Skarø, Avernakø, Drejø, Langeland, Tåsinge, Hjortø m.fl. Det lavvandede havområde mellem øerne har gjort området ideelt til søhandel og skibsfart, og flere af havnebyerne fik købstadsrettigheder såsom Fåborg, Svendborg, Rudkøbing og Ærøskøbing. Hyggelige skipperhuse og stemningsfulde havnemiljøer vidner om århundreders maritime traditioner. Man møder den ene landsbyidyl efter den anden i et bølgende landskab med marker omkranset af levende hegn og det blå hav i baggrunden.

Øhavet er udpeget som internationalt beskyttet område og kendt af ornitologer verden over. Hvert år i april vender havternen tilbage efter sin vinterferie på Antarktis. Nattergalens sang høres fra moserne frem til Sankt Hans, og året rundt er der et mangfoldigt fugleliv. I Øhavet er det skik at sætte dyr på sommergræs. Om foråret fragter pramme kvæg og får ud på de ubeboede øer og holme, hvor de salte enge giver velsmagende "Øhavs-lam". På øerne fremstilles også syltetøj, sorbet-is og honning, og der er tradition for velsmagende asparges, jordbær og rabarber, samt rygeost, rejer, muslinger og fisk.

Udsigterne mellem øerne, de venlige lokale med det stærke sammenhold og den spændende kulturhistorie gør øhavet til et oplagt sted at vandre. Åbningen af den 220 km lange Øhavssti giver muligheder for at se alle perlerne i området. Øhavsstien snor sig gennem nogle enestående landskaber med meget smukke udsigter. Kun gennem byerne går man på asfalt, ellers snor stien sig langs diger, over marker og gennem skove. Her får man de flotteste naturoplevelser.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse på 4-stjernet hotel
 • 2 x morgenmad
 • 2 x madpakke (smør-selv)
 • 2 x 2-retters middag inkl. en genstand (øl/vin/sodavand)
 • Kaffe/te fredag og lørdag
 • Kørsel i forbindelse med vandreturene
 • Turledere
 • Foredrag fredag og lørdag
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden

 

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til Svendborg t/r
 • Drikkevarer udover det inkluderede
 • Evt. tillæg for enkeltværelse (kan bestilles, kr. 500 pr. person)
 • Afbestillingsforsikring

 

Turfakta

 • Udsolgt
 • Individuelle ture (44OHA)
 • Varighed: 3 dage
 • Dato: Fra 11/10 til 13/11-2019
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 3
 • Vandring med fast base på hotel og helpension. Dagsvandringer med turleder. Vælg mellem 8 forskellige dagsture.

Kr. 2.495


BookObject reference not set to an instance of an object.