Hærvejen, Hirtshals-Fjerritslev, 15/9

Tag med Vagabond Tours på forårsvandring langs den jyske vestkyst. Turen starter i den aktive fiskerby Hirtshals og følger Hærvejsruten og Nordsøstien ned langs Jyllands nordlige vestkyst. Ruten passerer natur- og kulturmæssige perler, og vi oplever områdets særegne natur. Ved Lønstrup Klint følger Hærvejen de gamle kirkestier, hvor flere kirker ligger som ruiner, truet af det grådige Vesterhav. Vi vandrer over Rubjerg Knude med Rubjerg Fyr, der ligger smukt omgivet af gule klitter. I de store klitområder nord for Løkken har sandflugt i århundreder hærget og fordrevet folk fra området, men også skabt nye smukke landskaber.

 • Oplev naturen i de fantastiske klitområder langs den nordlige vestkyst.
 • Besøg i Bunkermuseet 10. Batteri - et enestående udgravet tysk forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig.
 • Vandring forbi Rubjerg Knude og Rubjerg Fyr.
 • Nyd stemningen i de hyggelige vestkystbyer Lønstrup, Løkken, Blokhus og Slettestrand.
 • Vi overnatter på hoteller, B&B og vandrehjem og vores bagage køres mellem overnatningsstederne.
 • Fyld støvlerne med sand - og sjælen med ro.

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

Dag 1: Ankomst til Hirtshals

Turen begynder i Hirtshals, hvor der er indkvartering på overnatningsstedet fra kl. 14:00. Om eftermiddagen besøger vi Bunkermuseet 10. Batteri, som er Danmarks eneste udgravede, komplette tyske forsvarsanlæg fra 2. verdenskrig, hvor en lokal guide viser os rundt. Om aftenen er der fælles middag og introduktion til de næste dages vandring. (-/-/A)

 

Dag 2: Fra Hirtshals til Lønstrup

I dag har vi en smuk vandredag foran os. Vi følger kysten ud af byen og ind gennem Tornby Klitplantage, som er et helt usædvanligt dejligt stykke vestkystnatur. Plantagen ligger højt og er påvirket af vestenvinden, og træerne står som smukke, vindmodelerede skulpturer. Ved Skallerup Klit vandrer vi indover land og følger indlandsklitten (kaldet "Lien") et godt stykke ned mod det gamle fiskerleje, Lønstrup. Dagens vandring er ca. 21 km. Overnatning i Lønstrup. (M/F/A)

 

Dag 3: Fra Lønstrup til Løkken

Syd for Lønstrup får vi en god fornemmelse af havets eroderende kræfter, når vi vandrer langs de meget stejle skrænter og ser huse, som vitterligt ligger på kanten af afgrunden. Forude anes Rubjerg Knude og fyret på toppen af den 90 meter høje klit. Området omkring Rubjerg Knude viser på fornemmeste vis hvordan - og hvor hurtigt - sandet kan flytte sig. Syd for Rubjerg leder stien os ind forbi Rubjerg Gl. Kirke og videre ned langs kysten mod Løkken. Dagens vandring er ca. 16 km. Overnatning i Løkken. (M/F/A)

 

Dag 4: Fra Løkken til Blokhus/Hune

Vi fortsætter vores vandring sydover. Vi kigger på vejret og vurderer, om vi vandrer hele dagens etape til Blokhus langs kysten, eller om vi vælger en mere beskyttende rute længere inde i landet. Uanset valget, er vi garanteret smukke naturoplevelser. At vandre en hel dag med vestenvinden i ansigtet og bølgernes "musik" i ørene lindrer både krop og sjæl. Ruten bag klitterne følger Nordsøstien nedover Kettrup Bjerge, Lille Norge og gennem plantageområderne nord for Hune. Området gemmer på et skønt og let kuperet terræn med mange sommerhuse, som ligger smukt integreret i landskabet. Dagens vandring er ca. 18 km. Overnatning i Blokhus-Hune. (M/F/A)

 

Dag 5: Fra Blokhus/Hune til Krogen

Vi fortsætter vores vandring fra Blokhus-Hune ned gennem Blokhus Klitplantage. Her er flere dejlige steder at tage sig et lille hvil og nyde området. Hærvejen fortsætter udover klitheden ved Rødhus, forbi den tårnløse Rødhus Kirke og ned i den vældige Tranum Klitplantage, hvor vi har gode muligheder for at opleve dyre- og fugleliv. Her er stort, og stille. Vi kommer videre ind i Tranum Aktieplantage, som byder på idylliske omgivelser med små klynger af nåletræer spredt ud over klitheden. Om eftermiddagen bliver vi hentet og kørt til vores overnatningssted. Dagens vandring er ca. 22 km. (M/F/A)

 

Dag 6: Fra Krogen til Slette Strand

Efter morgenmaden har vi en kort kørsel til stien og vi fortsætter vores vandring, hvor vi sluttede i går. Dagens vandring er utrolig smuk og det meste af dagen vandrer vi gennem skov og langs ældgamle kystskrænter. I Langdal Plantage kommer vi op i højden og vandrer langs den gamle kystskrænt kaldet "Lien". Flere gravhøje og Lerup Kirke kroner skrænten og Hærvejen følger de dybe dale og kløfter, som skærer sig ned i Lien og skaber frodige og spændende landskaber. Her oplever vi først Fosdalen og herefter vandrer vi gennem den fortryllende Nøddedal. Vi fortsætter langs Lien mod Slettestrand. Dagens vandring er ca. 14 km. Overnatning i Slettestrand. (M/F/A)

 

Dag 7: Fra Slette Strand til Fjerritslev

Fra Slettestrand går turen videre langs kysten på toppen af de høje klinter. På den højeste klint ved Svinkløv, som ligger 50 meter over stranden, nyder vi en fantastisk udsigt over Jammerbugten - fra Rubjerg i nord til Bulbjerg i syd. Ved den sydligste kant af Svinkløv Klitplantage forlader vi kysten for sidste gang på denne tur for at vandre sydpå ned mod Fjerritslev. Ruten følger kanten af det bakkede landskab med skov, enebærbuske og masser af lyng, som sidst på sommeren dufter helt fantastisk. Turen slutter i den livlige handelsby Fjerritslev, hvorfra der er individuel hjemrejse. Dagens vandring er ca. 16 km. (M/F/-)

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen vandrer vi hver dag til et nyt overnatningssted. Èt sted overnatter vi dog to nætter. Vi overnatter i delt dobbeltværelse på en kombination af hoteller, B&B og vandrehjem. Enkeltværelse kan bestilles mod tillæg. Overnatningsstederne varierer i standard. Nogle steder er værelset med eget bad og toilet, mens det andre steder er med delt bad og toilet. Fælles for alle overnatningsstederne er det gode værtskab med værter, der vil gøre deres bedste for, at du får en god oplevelse.

 

Forplejning

Turen er inklusiv fuld forplejning fra aftensmad dag 1 til frokost dag 7. Morgenmad og aftensmad serveres på overnatningsstederne og frokost er som smør-selv madpakke ved morgenbordet. Det fremgår af dagsprogrammet, hvilke måltider der er inkluderet i turens pris (Morgenmad/Frokost/Aftensmad).

 

Vandringerne

Dagsvandringerne er på mellem 14 og 22 km. Underlaget, vi vandrer på, er en blanding af kyst-, skov-, og trampestier, grus- og markveje, strand og en smule asfalt. Din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted, så du bærer kun en lille rygsæk med de ting, du skal bruge i løbet af dagen, såsom madpakke, regntøj, kamera mm.

 

Rejsen dertil

Start: Turen starter i Hirtshals. Første dag er en ankomstdag (indkvartering fra kl. 14:00). Du skal selv sørge for at ankomme til turens startsted med offentlig transport eller privat bil.

Slut: Turen slutter i Fjerritslev om eftermiddagen (efter ca. 16 km vandring). Det er muligt at tilkøbe en ekstra nat i Fjerritslev. Fra Fjerritslev er der busforbindelse til de omkringliggende større byer, hvorfra der afgår tog til hele landet.

Se www.rejseplanen.dk

 

Hærvejen

Hærvejen er blot en af betegnelserne for den traditionsrige hovedfærdselsåre, som går fra Nordjylland via Viborg til Hamburg. Det er en af de ældste veje, man kender i Danmark, og oprindelig kaldtes den også Studevej, Oksevej, Gammel Viborgvej eller Kongevejen. Der var tre overgange over Limfjorden: Ved vikingeborgene ved Aggersund, ved Nibe og ved Nørre Sundby. Fra Viborg går det videre ad den Jyske Højderyg mod Flensborg over Nørre Snede, Randbøl, Vejen, Vojens og Rødekro. Hærvejen løb mere eller mindre parallelt med den jyske højderyg. Her var ingen større vandløb, da ryggen udgjorde vandskellet, hvorfra kilderne enten løb mod øst eller vest. Hærvejen var i gamle dage ikke én vej men flere forskellige spor, som mødtes, når en større å skulle krydses, som f.eks. ved stenbroerne over Immervad å, Gejlå og Bjerndrup å (Povlsbro).

Hærvejen blev brugt til at drive dyr ned gennem Jylland og fra Fyn til markeder i Hamburg og Holland. Langs ruten blev der anlagt kongeligt privilegerede kroer, så studedrivere og andre rejsende kunne få nattely og forsyninger. Dengang var en dagsmarch på 30-40 km, så kroerne blev anlagt med en passende afstand. Her blev også indrettet folde til studene i form af cirkelrunde jordvolde med risgærde.

I middelalderen blev Hærvejen også benyttet af pilgrimme på vej til de hellige valfartssteder i Sydeuropa, hvoraf de fornemste (og fjerneste) var Santiago de Compostela og Rom. Pilgrimme fra Island og Norge fulgte også ruten ad den jyske højderyg.

I dag følger Hærvejen ét spor, som går gennem de samme smukke jyske egne og mange af de samme byer som den historiske rute. Man vandrer gennem et afvekslende kulturlandskab af bakker og dale, marker og enge, søer og åer, moser, krat og skove. I august og september kan man på heden opleve blomstrende violet lyng, f.eks. ved Dollerup på Grathe Hede og Vrads Sande. Lyngplanterne er levested for masser af sommerfugle, græshopper og bier, som leverer den fine lynghonning.

INKLUSIVE

 • Overnatning i delt dobbeltværelse på hoteller, B&B og vandrehjem
 • Morgenmad alle dage
 • Frokost som madpakke, 6 dage
 • Aftensmad, 6 aftener
 • Entré og rundvisning på Bunkermuseet 10. Batteri
 • Transfer mellem sti og overnatningssted dag 5 og 6
 • Kørsel af bagage mellem overnatningssteder (1 stk. pr. person á maks. 15 kg)
 • Turleder
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden

 

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turens startsted og retur
 • Frokost dag 1
 • Drikkevarer
 • Evt. tillæg for enkeltværelse (kan bestilles, kr 1250)
 • Evt. afbestillingsforsikring
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuelle ture (24HAER-HIR)
 • Varighed: 7 dage
 • Dato: Fra 15/9 til 21/9-2020
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 2-3
 • Vandring med overnatning på hoteller, B&B og vandrehjem. Inkl. fuld forplejning, kørsel af bagage og turleder.

Kr. 6.900


BookObject reference not set to an instance of an object.