Gendarmstien, 7/5

Tag med på en vandretur i Gendarmernes fodspor langs den smukke Flensborg Fjord og få en indblik i en spændende kulturhistorie samt en fantastisk og særegen natur.

Gendarmstien bugter sig langs fjorden fra Padborg ved grænsen mod nordøst ud til Als - i alt 84 km. Vi skal vandre 72 km fra Padborg til Sønderborg. Ruten byder på et varieret og til tider kuperet landskab med smukke udsigter over området og fjorden. Der er rig mulighed for at opleve sjældne planter og dyr samt interessante biotyper og landskaber - fra orkideer, frøer og fugle til tunneldale, klinter og stenrev. Samtidig kan du gå på opdagelse i historien, der knytter sig til Gendarmstien og grænselandet.

Vandringen begynder i Padborg lidt nord for grænsen og slutter i den hyggelige og smukt beliggende by Sønderborg. Vi overnatter på kro, hotel og B&B og vores bagage bliver kørt mellem overnatningsstederne, så vi kan nyde vandringerne. Turen er inklusiv fuld forplejning og ledes af en turleder.

 • Oplev Sønderjyllands fantastiske natur, rige dyreliv og spændende historie.
 • Vandring langs den smukke Flensborg Fjord.
 • Gendarmstien er Danmarks første vandresti, som er certificeret som Europæisk kvalitetsvandresti.
 • Nyd vandringerne mens din bagage bliver kørt frem til næste overnatningssted.
 • Fordyb dig i historien om 1864 og oplev Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle.
 • Bo på hyggelige overnatningssteder - midt i det smukke landskab.

Koden neden for i parentes viser de måltider, som er inkluderet (Morgenmad/Frokost/Aftensmad), idet (-) betyder ikke-inkluderet.

Dag 1: Ankomst til Padborg

Du indkvarteres på overnatningsstedet i Padborg, hvor det er muligt at tjekke ind fra kl. 15:00. Hvis du kommer tidligt, kan du stille bagagen og se lidt nærmere på området bl.a. Bov Museum (Oldemorstoft) samt Kobbermølle, som var den første fabrik, der blev anlagt i det slesvigske området.

Om aftenen spiser vi fælles middag og introduceres til Gendarmstien og de næste dages vandring. (-/-/A)

 

Dag 2: Fra Padborg til Sandager

Efter morgenmaden begynder vi dagens vandring ad Gendarmstien. Stien starter nær overnatningsstedet og leder os først mod Kruså. Fra Kruså går ruten videre gennem den smukke og kuperede kystskov ved Kollund. Ved Kollund Strand kommer vi helt ud til kysten med fine udsigter over Flensborg Fjord. Lidt længere nordpå, ud for Sønderhav, ligger de to små øer Lille- og Store Okseø. Det var ifølge sagnene enten her eller ude på fjorden, at Dronning Margrethe d. 1. døde i år 1412, på vej hjem fra fredsforhandlinger i Flensburg.

Fra Sønderhav fortsætter vi vores vandring nordpå langs kysten mod Sandager og på denne strækning kommer vi forbi flere huse, som blev opført som boliger til grænse-gendarmerne. Gendarmerne har for det meste levet et fredeligt liv, men det kunne også være farefuldt, ikke mindst under 2. verdenskrig. Da besættelsesmagten i 1944 arresterede politifolk over hele landet blev 291 grænsegendarmere sendt til Frøslevlejren. 141 blev sendt videre til KZ-lejren Neuengammen og af de døde 36 under deres ophold.

Overnatning i Rinkenæs Overby. Dagens vandring er ca. 20 km. (M/F/A)

 

 

Dag 3: Fra Sandager til Iller på Broager Land

I dag fortsætter vi vores vandring mod nordøst langs fjorden og til Broager Land. Først gennem den lille by Rinkenæs Nederby og videre over Egernsundbroen. I Egernsund ligger byens smukke røde sømandskirke direkte ud til Flensborg Fjord og er bygget af tegl fra området.

Området vi vandrer i, var tidligere hjertet af Danmarks teglværksindustri og ved Cathrinesminde Teglværk, får vi et godt indblik i teglværkernes historie og arbejdernes liv. Teglværket var i drift fra 1732 til 1968 og fungerer i dag som museum.

Overnatning i Iller. Dagens vandring er ca. 18 km. (M/F/A)

 

Dag 4: Fra Iller til Folekobbel på Broager Land

Dagens etape byder på spændende kyststrækninger med stejle skrænter, smukke bøgeskove, små landsbyer og et yderligere indblik i historien om de mange teglværker.

I Skelde Kobbelskov vandrer vi forbi velbevarede rund- og langdysser, hvor man i gravkamrene har fundet rester af skeletter, flintøkser og ravsmykker. Der har på denne kyst levet mennesker i mere end 4500 år. Den frodige jord gav masser af mad og skovens rige dyreliv gjorde det let at jage. I skrænterne langs kysten har vi mulighed for at finde fossiler af tidligere tiders marineliv.

Dagen slutter med en kort transfer fra Folekobbel til vores overnatningssted. Overnatning i Iller. Dagens vandring er ca. 18 km. (M/F/A)

 

Dag 5: Fra Folekobbel på Broager Land til Sønderborg

Efter morgenmaden har vi en kort transfer til Folekobbel, hvorfra vi fortsætter vores vandring mod Gammelmark og Vemmingbund. Vemmingbund ligger i bunden af bugten ved Dybbøl og er et gammelt fiskerleje, som byder på områdets smukkeste badestrand.

Fra Vemmingbund vandrer vi mod Dybbøl Mark. Her byder ruten på virkelig smukke udsigter over Sønderborg Bugt. Nord for Dybbøl Mark ligger Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle, som i april 1864 var skueplads for slaget om Dybbøl mellem danskerne og preusserne. Slaget ved Dybbøl blev katastrofalt for Danmark, og Dybbøl Mølle, som blev ødelagt under slaget men efterfølgende genopbygget, står som det dansk-nationale symbol i grænselandet.

Vi vandrer videre over Alssund og Christian d. X´s bro mod Sønderborg by og Sønderborg Slot. Turen slutter i Sønderborg efter ca. 16 kilometers vandring. (M/F/-)

Dagsprogrammet er udarbejdet på grundlag af de senest tilgængelige oplysninger. Der tages forbehold for ændringer.

Overnatning

På turen overnatter vi kro, hotel og B&B. Overnatning er i delt dobbeltværelse. På kro og hotel er der privat bad og toilet på værelset, mens B&B er med delt bad og toilet.

 

Forplejning

Turen er inklusive fuld forplejning. Morgenmad og aftensmad spiser vi på overnatningsstederne. Frokost er som madpakke, som enten smøres selv ved morgenbordet eller udleveres af overnatningsstedet.

 

Rejsen Dertil

Start: Turen begynder i Bov i udkanten af Padborg. Du skal selv sørge for at komme til turens startsted med offentlig transport eller privat bil.

Slut: Turen slutter sidst på eftermiddagen i Sønderborg (efter ca. 16 km vandring). Fra Sønderborg kan du tage bussen tilbage Bov (hvis du har din bil parkeret i Bov) eller du kan rejse hjem fra Sønderborg, hvis du er med offentlig transport.

 

Gendarmstien

Ordet "gendarm" kan ledes tilbage til det franske "gens d'armes" og betyder "mænd under våben". De franske gendarmer var elitesoldater og fungerede i 1400-tallet som livvagter for kongen. Siden udviklede deres opgaver sig til også at omfatte bistand til politiet i kritiske situationer. Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839 for at beskytte toldvæsnets embedsmænd ved Hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Efter nederlaget i 1864 rykkede den danske grænse mod nord til Kongeåen, og i 1866 flyttede gendarmeriet med. Ved genforeningen i 1920 rykkede grænsegendarmerne igen sydpå og patruljerede langs den nuværende dansk-tyske grænse fra Vadehavet i vest til Als´ sydspids i øst. Gendarmstien er trådt af disse gendarmer, som har vandret frem og tilbage langs grænselandet for at holde udkig efter smuglere, som forsøgte at bringe varer ind eller ud af landet uden at betale den told, der gennem århundreder var Danmarks vigtigste indtægtskilde. Grænsekontrollen overgik i 1958 til politiet, og gendarmkorpset blev historie efter mere end 100 års virke. Men stien blev der og i 1980'erne begyndte man for alvor at få øjnene op for dens fantastiske forløb og rekreative værdier.

I dag strækker Gendarmstiens 84 kilometer sig fra Skovby på Als, gennem Høruphav, Sønderborg, forbi Dybbøl og Vemmingbund, rundt om Broagerland, Rinkenæs, Kollund og til den dansk-tyske grænse ved Padborg. Du følger kysten det meste af vejen, og vandrer gennem et smukt og afvekslende landskab med skove, marker, moser, enge og imponerende kystskrænter med storslåede udsigter. Gendarmstien blev i 2015 optaget på den eftertragtede liste over "Leading Quality Trails - Best of Europe", som er den højeste certificering, vi har af vandreruter i Europa. Det betyder bl.a., at den er rigtig godt skiltet, og at tilgængeligheden bliver godt vedligeholdt.

INKLUSIVE

 • Overnatning på kro, hotel og B&B
 • Morgenmad, 4 dage
 • Frokost som madpakke, 4 dage
 • Aftensmad, 4 dage
 • Kørsel af bagage mellem overnatningssteder (1 stk. pr. person á maks. 18 kg)
 • Kørsel fra vandreruten til overnatningsstedet dag 4 og 5
 • Turleder
 • Produktansvarsforsikring
 • Gebyr til rejsegarantifonden

EKSKLUSIVE

 • Transport fra bopæl til turen startsted og retur
 • Evt. bus fra Sønderborg tilbage til Bov
 • Drikkevarer
 • Evt. overnatning i Sønderborg efter turen, kan bestilles (kr. 500 pr. person i delt dobbeltværelse / kr. 800 pr. person i enkeltværelse
 • Evt. tillæg for enkeltværelse, kan bestilles (kr. 890)
 • Evt. afbestillingsforsikring
 • Bookinggebyr kr. 145

Turfakta

 • Ledige pladser
 • Individuelle ture (44GEN)
 • Varighed: 5 dage
 • Dato: Fra 07/05 til 11/05-2020
 • Sværhedsgrad: 1-2
 • Indkvarteringsgrad: 2
 • Vandring med base på kro, hotel og B&B. Inklusiv fuld forplejning og turleder.

Kr. 4.900


Book